Hirdetések

A 2013-ban módosított Polgári Törvénykönyvben (PTk.) rögzítették a gondnokság alternatívájaként a támogatott döntéshozatal fogalmát és meghatározását. Ez köznapi értelemben azt jelenti, hogy a fogyatékossággal élő emberek önálló életvitelét segítő lehetőséget kaptak, azonban ezzel eddig kevesen éltek.

Hirdetések

Alig két évtized alatt 40 ezerről mintegy 58 ezerre nőtt a gondnokság alatt élő emberek száma Magyarországon, a Központi Statisztikai Hivatal Szociális Statisztikai Évkönyve szerint. Közülük a PTk. vonatkozó módosítását követő két évben alig kétszázan tudtak élni az új lehetőséggel. A támogatott döntéshozatal jogintézménye azoknak nyújt segítséget, akik nem állnak cselekvőképességet korlátozó gondokság alatt, azonban úgy érzik, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor szükségük lehet külső segítségre ahhoz, hogy a döntésüket körültekintően és megalapozottan tudják meghozni.

Támogató személyként elsősorban a támogatott személlyel bizalmi viszonyban álló személyt rendel ki a gyámhivatal. Ha nincs ilyen, akkor az érintett által kijelölt személyt is kirendelhetik hozzá segítőként.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) ennek megvalósításában működik közre, egyrészt közvetlenül az értelmi fogyatékosoknak nyújtanak segítséget, emellett a család többi tagja számára ad könnyebbséget a jelenlétük. Mai balassagyarmati konferenciájukon az érintettekkel foglalkozó szakemberek számára szóló praktikákat beszéltek meg.

Oktatási és foglalkoztatási területen is fontos képezni a szakembereket, mert eddig csak kevés értelmi fogyatékos ember tudott élni azzal, hogy a cselekvőképességet korlátozó gondnokság helyett támogatott döntéshozatali formában tudja szervezni az életét.

– mondta Kovács Melinda, az ÉFOÉSZ ügyvezetője az ipolyinfo.com-nak. Hangsúlyozta: az elvárás az, hogy a szakemberek a konferencia után felkészülten alkalmazhassák a kapcsolódó ismereteket, és amikor a bíróság döntést hoz az érintett személy döntésének korlátozása ügyében, kiállhassanak az új lehetőség mellett, ezzel nagyobb szabadságot kínálva az értelmi fogyatékkal élők részére is.