Hirdetések

Jelentősen korlátozza saját gázfogyasztását a diósjenői önkormányzat, a hivatalban összevonják az irodákat, és csak az épület felét fogják fűteni. Bevezetik a négynapos munkahetet is, mondta a település polgármestere a Nógrád megyei Megafon rádióban.

Hirdetések

Annyira magasak az energiaárak, hogy muszáj más megoldást keresni többek között a gázra is, ezért képviselő-testületi ülésen hozott azonnal végrehajtandó döntéseket a diósjenői önkormányzat. Összesen 35%-nyi energiadíjat akarnak megtakarítani praktikus lépésekkel és fejlesztésekkel.

Székely József, Diósjenő polgármestere a Megafonban azt mondta: két hét alatt megközelítőleg 100 kW áram termelésére alkalmas napelemeket szerelnek fel közintézmények tetejére, amelyekre pályázatokból áll rendelkezésre pénzük.

Székely József: 35%-nyi gázfigyasztást szeretnénk spórolni. (fotó: Lotharidesz Gábor/ipolyinfo.com)

Átállítják az óvoda és az idősek napközi otthonának fűtését gázról faaprítékosra, a sportöltözőben gáz helyett hőszivattyú ad majd meleget – sorolta a változásokat a település vezetője. Hozzátette: utóbbi esetében a kivitelezővel pénteken megkötött szerződés alapján várhatóan decemberben indulhat az új fűtés.

Évente nagyjából 1,6 millió forintba került eddig a gáz Diósjenő összes önkormányzati fenntartású ingatlanában, most a 11-12-szeresére számítunk. Tehát megközelítőleg 20 millió forint lenne. Ebből akarunk 35%-nyi fogyasztási mennyiséget spórolni, túlmutatva azon a hőmérsékleti korlátozáson is, amit az állami intézményekben elvárnak.

– mondta Székely József. Példaként említette, hogy a művelődési ház 16-17 fokos temperált fűtése is alacsonyabb lesz. Az intézmény a teljes fűtési szezonban zárva lesz, csak a Mikulás és a karácsonyi ünnepségre nyitják ki, ekkor felfűtik majd a helyet.

Jelentős változást hoz az önkormányzati hivatal munkarendjében a spórolás, a pénteki munkaidőt a hét többi munkanapjára osztják szét, péntektől vasárnapig csak temperált fűtés lesz a községházán. A polgármester közlése szerint a hivatal munkatársai megértéssel fogadták a döntést.