Hirdetések

Őszi Álom, Sejtelmes Alma, Tréfás Mézes és Vörös Démon – csak néhány a szügyi Palóc Betyár Farm termékei közül, mely az elmúlt években egyre nagyobb sikerre tett szert megyehatáron innen és túl egyaránt.

Hirdetések

Elekné Béres Annamária ismertetése szerint a chilitermesztés ötlete férjétől, Elek Pétertől származik, akinek már a szülei is mezőgazdasággal foglalkoztak. Végül 2018-ban vágtak bele a csípős finomságok termesztésébe saját, szügyi tanyájukon. A paprikákat saját maguk vetik magról, majd a palánták gondos nevelés után fóliasátrakba kerülnek. A házaspár ültetvényében található jalapeno, habanero, trinidad moruga scorpion, valamint a világ legcsípősebb chilipaprikájaként ismert carolina reaper is.

A könnyfakasztó trinidad moruga scorpionból is készül extrém erős szósz.

A Palóc Betyár Farm termékei között mindenki megtalálhatja a neki tetszőt, csemege, enyhén csípős és extrém erős szószokat egyaránt árulnak. A portékák között vannak igazán különleges ízvilágúak is: az Őszi Álom névre hallgató szósz például őszibarackkal készül, a Tréfás Mézest mustármag, különféle fűszerek és méz színesítik, míg a Sejtelmes Alma a piros gyümölcs mellett gyömbért és szegfűszeget is tartalmaz. Akik szeretik az extrém – nem utolsó sorban pedig könnyfakasztó – ízeket, azoknak a trinidad moruga scorpionból készült Csak, hogy tudjad! fantázianevű szósz lehet az egyik legjobb választást, mely már az extrém erős kategóriába sorolható.

Elekné Béres Annamária és Elek Péter rendszeresen ellátogat termékeivel a hollókői termelői piacra, de termékeik a balassagyarmati Bukovszki csemegében, illetve a környék más kisboltjaiban is megtalálhatóak, nem utolsó sorban pedig webshopjukból is megrendelhetőek. A pár emellett rendszeresen részt vesz különféle fesztiválokon, valamint az elsők között csatlakozott a Vedd a nógrádit! programhoz is.

Hollókőn és Balassagyarmaton közvetlenül, interneten webshopból is megvásárolhatók a termékek.

A szügyi vállalkozás ez idáig mindenhonnan nagyon jó visszajelzéseket kapott, és mindenki arra biztatta őket, hogy haladjanak tovább a megkezdett úton. A Palóc Betyár Farm képviseltette magát olyan rendezvényen is, melyen kifejezetten a chili és az abból készült termékek álltak a középpontban, itt szintén jó kritikákat kaptak. Éppen ezért a jövőben tovább szeretnék fejleszteni gazdaságukat, többek között egy újabb fóliasátorral is bővítenék a farmot. A család célja a távoli jövőre nézve az, hogy a Palóc Betyár Farmból egy nagyobb volumenű vállalkozás váljon, melyet később gyermekeik vihetnek tovább.

Elekné Béres Annamária kifejtette továbbá: véleménye szerint egyre nagyobb igény mutatkozik a kézműves, házias jellegű termékekre, így ő maga is bízik benne, hogy Nógrád megyében is sikeres lesz a Vedd a nógrádit! program továbbfejlesztésével léterjövő kosár közösség.

Készült a TOP-5.3.2-17-NG1-2021-00002 azonosító számú, Nógrád megye identitásának növelése című pályázat keretében, a Nógrád Megyei Önkormányzat megbízásából. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, az Európai Strukturális és Beruházási Alapok és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban. További információ a www.nograd.hu honlapon érhető el, a helyi termelők a www.veddanogradit.hu honlapon ismerhetők meg.