Hirdetések

Szlovákia az emelkedő villamosenergia-árak miatt, a gazdasági összeomlás szélén áll – írja az index.hu. A hírportál, Szlovákia miniszterelnöke, Eduard Heger kijelentésével indokolja ezt, miszerint: az Oroszország ukrajnai invázióját követő hatalmas áremelkedés megöli gazdaságukat.

Hirdetések

A miniszterelnök szerint, ha országa nem kap több milliárd eurós támogatást Brüsszeltől, kénytelen lesz államosítani az ország áramellátását. Szlovákia legnagyobb energiaszolgáltatója az év elején eladta a feleslegesnek ítélt energiáját energiakereskedőknek.

Eduard Heger elmondta, hogy most ötször magasabb piaci áron adják vissza a kereskedők az energiahordozókat Szlovákiának: 500 euróért veszik meg azt, amit 100 euróért adtak el. A miniszterelnök szerint, az Európai Bizottság terve, amely szerint 140 milliárd eurós többletadót vetnének ki a blokk energiatermelőire, nem működne Szlovákiában.

Hangsúlyozta, hogy ha többletadót akarnak, annak európai szintűnek kell lennie. Hozzátette, hogy súlyos következményei vannak, hogy Moszkva az uniós szankciókra válaszul megpróbálja elzárni a gázszállításokat, ami idén nyáron rekordszintre emelte a villamosenergia-árakat.

Eduard Heger szeretné, ha az EU-s többletadókból származó bevételeket egyenletesen osztanák el, ami Szlovákiának mintegy 1,5 milliárd eurós bevételt jelentene. Azt is kéri, hogy Brüsszel szabadítson fel 5 milliárd eurónyi fel nem használt regionális fejlesztési forrást, amelyet a vállalkozások energiaszámláinak csökkentésére lehetne fordítani. Ha a miniszterelnök által kért intézkedések nem valósulnak meg, a szlovákiai vállalkozások bezárhatnak, ez pedig az egész gazdaságot összeomlasztaná – írja a hírportál.