Hirdetések

Oroszországnak négy új régiója van – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Kremlben, az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek csatlakozási egyezményének aláírási szertartásán. Közben az elnöki szóvivő bejelentette: ha bárki megtámadja az új területeket, agressziónak fogják tekinteni.

Hirdetések

Putyin a harci cselekmények azonnali befejezésére és a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre szólította fel a „kijevi rezsimet”. Leszögezte ugyanakkor, hogy Oroszország „nem fogja elárulni a felszabadított területek” lakosságát.
Az orosz elnök szerint a népszavazáson egyértelmű döntést hoztak a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságban, valamint Herszon és Zaporizzsja megyében, a népek egyenlőségére és önrendelkezésének joga alapján. Ezek alapján írta alá tegnap délután Putyin az Oroszországi Föderációba felvételről szóló szerződéseket.

Oroszország agressziónak fogja tekinteni az „új területeire” mért ukrán katonai csapásokat – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak nyilatkozva. Peszkov azt állította, hogy ez „a folyamat a nemzetközi jog keretei között zajlik, és vannak precedensei is a közelmúlt történetében”. Leszögezte, hogy Oroszország ki fog állni az álláspontja mellett az ukrajnai, orosz ellenőrzésű területeken megtartott népszavazások ügyében.
Közölte, hogy a donyecki és a luhanszki régiót a 2014-es határaik között csatolják Oroszországhoz. Arra kérdésre a későbbiekben ígért választ, hogy Moszkva szerint hol húzandók meg a herszoni és a zaporizzsjai régió határai. Utóbbi megye fővárosa, Zaporizzsja egyébként ukrán ellenőrzés alatt áll.
A szóvivő azt mondta, hogy Oroszországnak Ukrajnával szemben támasztott követelései nem változtak meg, ahogy a háború céljai sem. Mivel az ukrán fél többször is kijelentette, hogy nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni, „a hangsúly a különleges hadművelet folytatásán van” – jelentette ki.