default
Hirdetések

Alig több mint másfél kilométernyi futás és bringázás után a belvárosban ért célba az idei Mozdulj, Gyarmat! tömegsport rendezvény mezőnye Balassagyarmaton. Mintegy kétszáz alkalmi sportoló vett részt a közös mozgásban.

Az eredeti ötlet nem is a tömegsport volt, hanem a kórházi kezelést követő rehabilitációs elfoglaltságként vetődött fel a Mozdulj, Gyarmat! gondolata dr. Bartal Gábor belgyógyász fejében – idézte fel a Civitas Fortissima téren felállított színpadon Medvácz Lajos korábbi polgármester a kezdeteket. A szervezkedés eredményeként Révész Lászlóval a városi tanács sportfelügyelőjével együtt hozták létre a városiak számára a ma ismert formátumot.

Az idő múlásával csak a helyszínek változtak: hosszú időn át a kórháztól az egykori nagyligeti sporttelepig tartott a futás, később az Ipolypart utcai műfüves pálya volt a cél, ma pedig a belvárosban ér véget a táv.

Sztancsik József, az idei szervezők egyike ma azt mondta: már-már nézőként vesz részt a Mozdulj, Gyarmat!-on, de képtelen kibírni munka nélkül az eseményt. Minden esetre örömmel látja, hogy megérkezett a szervezők új generációja, ugyanis fiatalok állították össze a programot.

Az esemény új eleme a helyi sportcélú civil szervezetek bemutatója volt, a téren elhelyezett sátrak alatt több kipróbálható eszközzel várták az érdeklődőket.

A nap két sztárvendége Bogárdi Szilvia ultrafutó és Rózsa Balázs országúti profi kerékpáros volt. A velük készült színpadi interjúban mindketten azonos eredményre jutott annak kapcsán, hogy a rendszeres sportolás folyamatosan erővel látja el az embert, ami pedig átsegít szinte minden gondon. Mindketten arra hívták fel a figyelmet, hogy nem a példaképek teljesítményét kell követni, hanem önmagával kell harcolnia az embernek, és sok apró cél kitűzésének elérésével lehetséges az önmagához képesti fejlődés. Bogárdi kiemelte: öröm látni ezen a rendezvényen, hogy Balassagyarmaton sokan érzik magukénak a sportolást.