Hirdetések

Olvasónk hívta fel a figyelmünket az egyik internetes fórumon közzétett hozzászólásra, amely először viccesnek tűnt, de nagy károkozás is lehet a vége, mert akár közüzemet is megzavaró problémát okozhat a képen látható jelenség.

Hirdetések

Érdekes kép járja be a térségi internetes fórumokat Nógrád megyében, amelyen egy megrongált villanyoszlop látható. Első ránézésre sok hozzászóló fogadna arra, hogy hód rágta meg a Vámosmikola és Nagybörzsöny közötti egyik oszlopot, azonban egyesek szerint biztosan nagyobb termetű állat a tettes.

Erdészeti szakemberek szerint a nagyvadak, elsősorban a szarvasok nagy mértékű rágáskárt képesek okozni, főleg erdők fáit hántják le, és országszerte több helyen is megfigyelték már villanyoszlop hasonló rongálását is. Azonban a konkrét esetben csak helyszíni vizsgálattal lesz megállapítható tényszerűen a kár oka.

A villanyoszlop cseréje már borítékolható, azonban ha még azt megelőzően kidől a helyéről, akár közüzem működésének veszélyeztetése is fennállhat – tette hozzá az ipolyinfo.com szakértője. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az oszlopon áramszolgáltatás, vagy olyan közérdekű üzem kommunikációs rendszere halad át, amelynek üzemszünete nem tolerálható, akkor a kárérték rendkívül súlyossá válik, ezért javasolt mielőbb kicserélni az érintett póznát.