????????????????????????????????????
Hirdetések

Megsérült a Barátság kőolajvezeték Lengyelország északnyugati részén. A Zurawice közelében történt szivárgás során ezer négyzetméteren ömlött szét a gáz. A lengyel TVP televíziós csatorna híre szerint a Németországba tartó vezetéket érinti a probléma.

Hirdetések

Egyelőre ismeretlen okból történt sérülés a Barátság kőolajvezeték egyik lengyelországi szakaszán, éppen azon, amelyet az Európai Unió által korábban meghozott szankciós intézkedések érintenek. Miközben a vezetékhálózat déli ágára nem vonatkozik korlátozás, az rendben működik.

A Barátság déli, egyik vezetéke Szlovákián halad át Csehországba, majd Németországba. Magyarországra Szlovákiából van leágazása, amely Hontnál lép be és a 2-es út mentén halad tovább a százhalombattai olajfinomítóhoz. A magyar-szlovák szakaszát 2015-ben újították fel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök együtt nyitotta meg újra a csapot rajta.

A Barátság I. kőolajvezetéket 40 centiméter átmérőjű csőből építették meg 1962-ben. 2014-es, magyarországi felújításakor 45 centiméteres csövekre cserélték a vezetéki régi részét, ezáltal évente 3,5 millióról 6 tonnára nőtt a kőolajszállítási kapacitást.

Azonban tartva a már akkor is fennálló ukrán-orosz vitától, egy másik távvezeték megépítéséről is döntés született. A 111 kilométer hosszú, Magyarország és Szlovákia között (Balassagyarmatnál áthaladó) 2015 óta működő 80 centméter átmérőjű gázvezeték egy uniós szintű észak-déli gázfolyosó részeként készült el, amellyel Lengyelországtól Horvátországi tudják kiszolgálni egymást a partnerek. Ezzel az érintett országos ellátásbiztonsága jelentősen megnövekedett.