Hirdetések

Eredményes ügyészi fellebbezés eredményeként súlyosabb ítélet született egy pásztói gépkocsivezető ügyében, aki 2020 decemberében egy gyalogos-átkelőhelyen gázolt el egy szabályosan áthaladó férfit.

Hirdetések

Az ítéleti tényállás szerint a férfi 2020. december 9.-én este, Pásztó lakott területén a látási viszonyok korlátozottsága és a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére figyelmetlenül közelített meg egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyet, ezért nem észlelte, hogy azon egy férfi haladt át, így 40-50 km/h-s sebességgel elütötte őt. A sértett a baleset következtében súlyos koponyacsonttörést és agyi vérzéses sérülést szenvedett.

A gépkocsivezetővel szemben a Pásztói Járásbíróság közúti baleset okozásának vétsége miatt 300.000 forint pénzbüntetést szabott ki. 

A Pásztói Járási Ügyészség az ítélet ellen fellebbezést jelentett be, indítványozva, hogy mivel a vádlott a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen nagyfokú figyelmetlensége miatt okozott balesetet, a másodfokú bíróság a pénzbüntetés mellett tiltsa el őt a közúti járművezetéstől is.

A Nógrád Megyei Főügyészség a fellebbezést fenntartotta, hangsúlyozva, hogy a gyalogosok a közlekedés legvédtelenebb szereplői közé tartoznak, ezért a kijelölt gyalogosátkelőhelyet nem a kellő körültekintéssel megközelítő járművezetők a zebrán áthaladók életét vagy testi épségét mindig potenciálisan veszélyeztetik, ezért ha ott balesetet okoznak, indokolt a járművezetéstől eltiltásuk.

A Balassagyarmati Törvényszék egyetértett az ügyészi állásponttal, ezért a pénzbüntetés helybenhagyása mellett egy év közúti járművezetéstől eltiltást is kiszabott a figyelmetlen sofőrrel szemben. Az ítélet jogerős.