Hirdetések

Régen látott bátorsággal nyúltak hozzá a nemzeti ünnep balassagyarmati eseményének szervezői az október 23-i programhoz. A közönség passzív szemlélő viszonyát megváltoztatva mutatták meg, hogy egy megemlékezés élmény is lehet.

Balassagyarmat belvárosában napfényes október 23-i ünnepséget rendeztek, az időjárás kedvezett annak az utcaszínházi produkciónak, amellyel méltó emléket kívántak állítani az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek. A Kelet-Nyugat Alkotóműhely társulatának közreműködésével bemutatott jelenet meghatározó pontja volt, amikor a Városháza erkélyéről ledobtak egy hatalmas vörös csillagot, amely tompán zuhant a kőre. A meglepő és egyben felkavaró pillanat után egy csapat forradalmár jelent meg a Madách utcában, akik a Városháza elé rohantak, fegyverekkel és motorral hajtottak oda a közönséghez, biztatták őket arra, hogy vegyenek részt a megmozdulásban.

A közönség is a jelenet részévé vált a balassagyarmati ünnepségen. (fotó: Franka Viktor)

A közönség pedig szemlélőből az esemény aktív résztevőjévé vált, a forradalmárok közé állva vonultak át a Bajcsy-Zsilinszky utcai ’56-os emlékműhöz, ahol az ünnepi beszéddel és koszorúzással folytatódott a program.