Hirdetések

Balassagyarmatra csak október 24-én érkezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc, Budapestről autóval jöttek fiatalok, akiket már nagyon figyeltek az Államvédelmi Osztály (ÁVO) rettegett rendészei. Elkapták őket, de hibát követtek el az ÁVO-sok.

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere az ’56-os emlékműnél, a Bajcsy-Zsilinszky utcában mondott beszédében részletesen kitért a helyi vonatkozásokra a ma délutáni ünnepségen.

A Budapestről autóval a városba érkezett diákokat hamar elkapták, két kivétellel mindet Vácra vitték, ezzel hibát követtek el az ÁVO-sok, mert Balassagyarmaton elterjedt a híre, és hamar tüntetést szerveztek a szabadulásukért.

26-án a több ezresre dagadt tömeg ledöntötte a kórháznál felállított szovjet hősi emlékművet, majd a városházához meneteltek. 27-én alakult meg a forradalmi tanács, a kitartás a városban erősebb volt, mint Budapesten, egészen decemberig bírták. Összecsapások, verekedések nem voltak, mégis megtorlás lett a vége.

31 balassagyarmati kapott valamilyen börtönbüntetést, két halálos ítélet is született.

Csach Gábor szerint Balassagyarmat mindig minden problémát és nézeteltérést képes volt kezelni.

Itt nem volt benzinhiány, nem volt ellátási probléma. Szépen, precizen, Magyar Pál és Daróczi Gusztáv munkájának köszönhetően működött minden a városban. (…) Azt kívánom, hogy minden vitáink és nézeteltéréseink ellenére ne csattanjanak pofonok ebben a városban és mindenki azon dolgozzon, hogy még élhetőbb város legyünk.

A polgármester egyben arra is utalt mondandójával, hogy Balasssagyarmatról a közelmúltban jelent meg egy átfogó kutatás, amely szerint Nógrád megye hátrányai ellenére ez a járás az egyik legélhetőbb az országban.