Más utat választottak az Ipoly menti városban, az eddig jártról letérve új városvezetője lett Ipolyságnak. A tegnapi szlovákiai önkormányzati választáson négyen versengtek az ipolysági polgármesteri címért, élénk társadalmi vita előzte meg a voksolást.

Hirdetések

Mint arról korábban hírt adtunk, éles kritikával illették helyben a ciklusát éppen most záró Štefan Gregor polgármestert és kabinetjét, mert a helyben élők markáns véleményformálói szerint Ipolyság számára nem tudták a legkedvezőbb lehetőségeket kihasználni az Európai Unió által biztosított fejlesztési forrásokból.

A változást ezért is szorgalmazták többen is, négy polgármester-jelölt regisztrálta magát a tegnap lezajlott önkormányzati választásra.

Szombaton a választásra jogosult ipolyságiak 44,09%-a szavazott, a 2658 voksból 1094-et kapott Zachar Pál (Szövetség), míg a hivatalban lévő Štefan Gregort 899-en gondolták folytatásra alkalmasnak.

A megválasztott polgármester az eredmények megismerése után úgy nyilatkozott:

Olyan ez, mint egy középiskolás érettségi: a napján sosincs meglepetés; általában négy év eredményei tükröződnek. Erről a választásról is azt gondolom, hogy nem az utolsó hetekben dőlt el, hanem elsődlegesen az elmúlt négy év munkája hozta meg a gyümölcsét.

Zachar korábban úgy értékelte Ipolyság helyzetét, hogy a városban nem történt nagy fejlődés az elmúlt rövid időszakban, a vezetők nem éltek a felkínált lehetőségekkel. Az egyik legfontosabb törekvése lesz, hogy kultúrházat építsen Ipolyságon, és mint megfogalmazta: több is lesz ez annál, inkább művelődési központként gondol rá, ami több mint egy épület, leginkább erős kulturális intézmény kialakítása a terve.