Hirdetések

Egy kötelező előnyt használ ki 2023-tól Drégelypalánk, amely az önkormányzat álláspontja szerint hozzásegítheti a települést a turisztikai célú fejlesztések kis mértékű megvalósításához. Az Ipoly és a Börzsöny mellett fekvő falu eddig is csábító célpont volt, reményeik szerint pozíciójukat erősíteni tudják majd.

Hirdetések

Szondi György és a törökök összecsapásának történetét Magyarországon minden iskolában tanítják. Az ismeretanyagot a valóságban is sokan erősítik meg a Drégelyvárhoz történő kirándulással. A legendát éltetve Drégelypalánk központjában a közelmúltban hoztak létre turisztikai központot, amelyet az önkormányzat gazdasági társasága működtet. A Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ arról is gondoskodik, hogy többnapos programot kínáljon a látogatók számára, ezzel pedig a vendégéjszakákat is gyarapítva.

Míg az ország kiemelt turisztikai területein magától értetődik, hogy a települési önkormányzatok is részesülnek az idegenforgalom hasznából, addig a Börzsöny lábának nógrádi részein eddig nem kísérleteztek sokan ezzel. Drégelypalánkon is csak azért tettek asztalra javaslatot idegenforgalmi adó bevezetéséről, mert az előnyt jelent majd egyes pályázati támogatások odaítélésekor.

Rigó Dávid polgármester az önkormányzat tegnapi ülésén azt mondta, hogy

1 millió forint alatti összeg lesz ez, amit 100%-ban a turisztikai attrakció fejlesztésére kell használni. Ezt nem a szolgáltatók fogják fizetni, hanem a vendégek fizetik be.

Az önkormányzat a döntés előtt megvizsgálta a környező településeken létező idegenforgalmi adók mértékét, példaként említve Nagybörzsönyt, ahol 300 forintot kérnek vendégéjszakánként, és extrém mintaként hozták fel Mohorát is, ahol egyáltalán nincs szálláshely, mégis létezik ilyen adó.

Drégelypalánkon jövő évtől 350 forintos díjat kérnek majd. Az önkormányzat azért tartja megfelelőnek az árat, mert éppen most dolgozzák át a helyi turisztikai attrakciókat, és a jövőben magasabb szintű szolgáltatásokat kívánnak nyújtani a látogatóknak. Ezzel pedig a jelenlegihez képest több turistát is vonzanának, végső soron pedig több bevételhez jutna a település.

A polgármester fejlesztendő példaként említette a Szondi Parkot, amely szerinte szépítésre vár, továbbá a tanösvény tájékoztatói tábláit is fel kell újítani, valamint madárlesek kihelyezése is az önkormányzat tervei között van.