Hirdetések

Lendületet vesz a talajok őszi-téli feltöltődése, a jövő hét végéig többször lehet csapadékra számítani – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Hirdetések

Hozzátették: az elmúlt tíz napban csak az utóbbi két napon volt eső, így a tíznapos csapadékösszeg szinte országszerte hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest.
A talajok őszi-téli feltöltődése még a kezdetén jár. A felszínhez közeli talajréteg az ország délkeleti kétharmadán átnedvesedett, sokfelé sáros, ugyanakkor északnyugaton egyelőre száraz maradt a talajfelszín. A középső talajrétegben kielégítő a nedvességtartalom, a mélyebb rétegekben viszont még jelentős a nedvességhiány – tették hozzá.
Az elemzés szerint a hőmérséklet az elmúlt napokban is az ilyenkor megszokott átlag fölött alakult, de a megelőző időszakhoz képest csökkent a pozitív anomália mértéke. Gyenge éjszakai fagyok főként a keleti országrészben fordultak elő vasárnaptól keddig, de a legtöbb helyen ekkor is fagypont fölött alakultak a minimumok. A legmelegebb órák hőmérséklete vasárnapig 10 és 15 fok között alakult, majd hétfőtől néhány fokos lehűlés kezdődött.
A meteorológiai szolgálat szerint a talajok őszi-téli feltöltődési folyamata, amely a száraz október után november első felében is meglehetősen vontatottan haladt, a következő egy hétben lendületet vesz.