Hirdetések

A Gyarmati Hírek című balassagyarmati önkormányzati újság azt írja, hogy átrendeződés történt a Magyar Szocialista Párt városi szervezetében, és már nem Lombos István vezeti. A leköszönő elnök szerint sikerült rátermett és felkészült új embert találni a tisztségre, aki máris megígérte: a 2024-es önkormányzati választáson támogatni fogja a demokratikus ellenzéket.

Hirdetések

Hosszú évek után először ad hírt magáról a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Balassagyarmaton, amely legutóbb a Demokratikus Koalíció (DK) 2011-es megalakulásakor, a párt szétszakadásával tudott középpontba kerülni. A városi MSZP-ből kilépett és a DK balassagyarmati elnökévé választott Szedlák Sándor, és a már akkor is a szocialisták elnökeként ismert Lombos István között feszültté vált a viszony; kettejük harca hosszú időre gátolta a választási összefogás és azáltal a remélt nyerés lehetőségének esélyét. Úgy tudjuk, Lombos nem csak a szakadás miatt lett szomorú, hanem neheztelt is Szedlákra, mert magával vitte a szocialista párttagság jelentős hányadát a DK-ba, amely az MSZP-t váratlanul csapta arcon.

Ennek ellenére 2022-ig kitartott Lombos a párt mellett, amely ez idő alatt alig mutatott nyilvános aktivitást. Ezzel szemben markáns megújulást ígér Keviczky Richárd új elnök, aki szerint az MSZP fogja képviselni a jövőben az igazi baloldalt, amelynek

alapelvei a szabadság, az egyenlőség, az igazságosság és a szolidaritás

– nyilatkozta a Gyarmati Híreknek.

Közben a szakadás óta az MSZP országos szervezete több elnököt is felemésztett, keresve helyét az átrendeződő baloldali ellenzéki térfélen. A párt romló pozícióját az idén felszínre bukkant ingatlaneladási ügyletek szemléltették, októberben a hvg.hu nyomozása alapján kiderült, hogy gyanúsan olcsón vált meg a szervezet az egyik budapesti irodájától. Tóth Bertalan országos elnök a hírportál kérdésére megerősítette az eladás tényét, valamint azt is elmondta, hogy összesen 14 ingatlant ad el a párt.

Az MSZP számára már nem az a kérdés, hogy harmincszázalékos néppárt lesz-e valaha, hanem hogy lesz-e egyáltalán

– ezt Komjáthi Imre, az MSZP országos társelnöke vetette fel november 2-án, aki a Spirit FM rádióműsorában azt is megemlítette, hogy politikai jelenlétük azért is halványul el, mert például az idei országgyűlési választásokon Márki-Zay Péterék stábja „legallyazta” az egyébként kiváló ötleteiket, és háttérbe szorultak emiatt. Komjáthi kritikával illette a Gyurácsány Ferenc vezette DK-t is, amely szerinte alig tett energiát a parlamenti választás sikerébe, míg az MSZP minden erőfeszítést beletett a végül történelmi vereségbe.