default
Hirdetések

Szinte lehetetlen feladat munkanapokon napközben parkolóhelyet találni Balassagyarmat belvárosában. Annak ellenére nehéz az autósok helyzete, hogy az egykori buszpályaudvarból is parkírozót alakítottak ki, ahol mintegy száz kocsi számára van hely. Mára már ez kevés.

Októberben írtunk arról, hogy megdöbbentően sok autó járja Balassagyarmat útjait, amely leginkább akkor vehető észre, amikor a sofőr sehol nem talál helyet a belvárosban. Az ipolyinfo.com utánajárt annak, hogy tényszerűen hány jármű gurul a város útjain, és kiderült, hogy négy egymást követő évet vizsgálva négy számjegyű többlet keletkezett új autókból a városban. A legutóbbi hivatalos statisztika szerint 2017 és 2020 között 1100-zal növekedett az autóállomány Balassagyarmaton. A legutóbbi mért évben már 7836 járműt regisztráltak.

A dinamikus növekedést nem követte a parkolóhelyek hasonló arányú gyarapodása, amely nem is lehet természetes. Ugyanakkor parkolási anomália alakult ki Balassagyarmaton. Az autósok úgy és ott parkolnak ahogy és ahol tudnak. És ezt jelenleg szembehunyva tűri a polgármesteri hivatal által működtetett közterület-felügyelet, ahogyan a rendőrség sem igyekszik gyakori büntetések kiszabására.

Praktikus megoldásnak látszik a fizető parkolás bevezetése, amely időszakosan felszabadíthat parkoló helyeket, és bevételt is hozhat az üzemeltetőnek. A témát legutóbb 2019-ben, a baloldali ellenzéki összefogás önkormányzati képviselő-jelöltje, Győri János hozta fel, aki a kampányban arról beszélt, lehetségesnek tartja a fizető parkolást, az autósok egy részét az Ipolypart utca mellett parkoltatná. Azonban ez egyszer sem volt téma az önkormányzat ülésén, ezért az ipolyinfo.com bocsátotta szavazásra a kérdést, megfelelő megoldás lehet-e a parkolásért pénzt szedni.

Olvasónink csaknem kétharmada autósként inkább vállalná az idegeskedést és a morgolódást a parkolóhelyekért való küzdelemben, mint hogy fizessen a parkolásért. Ezzel együtt azzal is kibékülne, ha csak messzebb tudna megállni a célállomásától.

helyválaszszavazat (db)arány (%)
1.Maradjon ingyenes! Inkább morgok, ha messzebb tudok parkolni!3963
2.Akinek van pénze autóra, fizessen a parkolásért!915
3.Kell a fizető parkolás, de balassagyarmatiaknak minden díjból 50% kedvezménnyel!711
4.Le kell bontani a Vármegyeházát, ott elfér 100 autó is!711
adatok: ipolyinfo.com