Hirdetések

A kormány fenyegeti a bankbetéteket – jelentette ki szerdai, online sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció árnyék-pénzügyminisztere.

Bodnár Zoltán úgy fogalmazott: „váratlan és ijesztő bejelentést tett” a kormány gazdaságfejlesztési minisztere, mert „megtiltották” a bankoknak, hogy magasabb kamatot adjanak egyes ügyfeleiknek a bankbetétjeik után, mint amekkorát a háromhónapos lejáratú állampapírokra lehet kapni. Vagyis arra akarják rászorítani a betéteseket, hogy a bankok helyett a kormánynak adják a pénzüket, az állami költségvetést finanszírozzák – tette hozzá a politikus.
A DK árnyékminisztere kitért rá, hogy a „bevezetett kamatstop most még csak” a pénzügyi vállalkozások betéteire és a magánszemélyek húszmillió forintnál nagyobb bankbetéteire vonatkozik. A magyar emberek döntő többsége nem tart felesleges húszmilliót a bankban, csakhogy ami ma húszmillió, az egy holnapi kormányrendelettel lehet tíz, vagy öt, vagy kettő vagy egy – vetette fel lehetőségként Bodnár Zoltán. Ma a kamatot korlátozza rendelettel a kormány, lehet, hogy holnap a felvehető betét összegét, ma még csak a forintbetétekét, de holnap sorra kerülhetnek a devizabetétek – mondta.
Az új „kamatstop” végletesen felelőtlen, veszélyes és csak növeli a kormánnyal szembeni bizalmatlanságot, nemcsak külföldön, de a magyar emberek körében is – állította.
A kamatmeghatározás a Magyar Nemzeti Bank alapvető és kizárólagos hatásköre, ezt a hatáskört vonta most el a kormány, durván megsértve a jegybanki függetlenség elvét – jelentette ki a politikus.