Hirdetések

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma, naponta átlagosan huszonöt otthon gyullad ki ilyenkor. Az évnek ebben az időszakában az emberek többet tartózkodnak otthon, működik a fűtés, emellett gyakrabban főzünk és világítunk. Hamarosan meggyújtjuk az adventi koszorún lévő gyertyákat, különböző fényfüzérekkel díszítjük fel az otthonunkat, ezek tűzveszélyesek lehetnek.

Hirdetések

A katasztrófavédelem évről évre bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón tart, amelyen az adventi időszak veszélyeire hívja fel a figyelmet. A bemutatón egy átlagos nappalinak berendezett konténerben egy felügyelet nélkül hagyott adventi koszorú okozott tüzet. A koszorú gyertyájának lángja átterjedt a koszorúra, onnan pedig az asztalra. Néhány perc múlva már az egész szoba lángokban állt, ám a tizenharmadik kerületi tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően rövid idő alatt sikerült megfékezni a tüzet.

A bemutatón Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője kommentálta az látottakat, közben ismertette az adventi időszak veszélyeit és azok megelőzésének lehetőségeit.

Tavaly advent időszakában összesen csak az adventi koszorúk, fényfüzérek, csillagszórók miatt hatvannégy lakástűz keletkezett, az összes lakástűz egy százalékát tették ki ezek az esetek. A legtöbb tűz kis területen pusztított, de volt, ahol teljesen kiégett egy otthon. 

A fő veszélyforrások közé tartozik az adventi koszorú. Fontos, hogy olyan koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelynek a gyertyái alatt van egy-egy kis fém alátét. Amikor kimegyünk a szobából, mindig fújjuk el a gyertyákat, sose égjenek felügyelet nélkül. Az sem mindegy, hova tesszük a koszorút, a közelében ne legyenek éghető tárgyak.

A fenyőfa a fűtött lakásban hamar kiszárad, ezért nagyon könnyen meggyullad és remekül ég. Éppen ezért ne gyújtsunk a fán gyertyát és csillagszórót. A karácsonyfát ne tegyük a fűtőtest közelébe, a legjobb, ha egy méteren belül semmi nincs. 

Az égősorokat, fényfüzéreket csak megbízható forrásból szabad beszerezni, fontos, hogy jó minőségű termékeket vegyünk. Ha a fényfüzérek vezetéke eldeformálódott vagy megtört, ne használjuk, mert könnyen lakástűz keletkezhet. 

Az ünnepi készülődés során egyszerre több főzőlapon és a sütőben párhuzamosan készülnek az ételek. Ha megfeledkeznénk valamelyikről, a legfontosabb, hogy ne öntsünk rá vizet. Ha olaj vagy zsír gyulladt meg, akkor a ráöntött víz gőzzé alakul, és szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből, ami mindent meggyújt maga körül és súlyos sérülést okozhat. Ehelyett fedjük le egy fedővel és zárjuk el a tűzhelyet.

Hirdetések