Hirdetések

Több feltételnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy 2023-ban is lehessen üzemanyag árstop – erről beszélt a közelmúltban a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Közben országszerte sokasodnak azok a benzinkutak, ahol nehezül az ellátásbiztonság, egyes kiskutakon szinte nem lehet kapni hatósági áras üzemanyagokat.

Nehéz helyzetben vannak a független üzemanyag töltőállomások, mert ha bezárnak, át kell adniuk az üzemeltetési jogukat annak, akik helyettük képesek megoldani a kiszolgálást. Ezért a tulajdonosok drasztikusan korlátozzák az egyszerre kiadható mennyiséget, ettől pedig azt remélik, hogy nem fogy el a benzin és a gázolaj addig, amíg megérkezik hozzájuk az utánpótlás.

Közben beszállítójuk, a MOL is azzal küzd, hogy képes legyen legalább saját benzinkútjaira üzemanyagot vinni. A kiskutakon bizonytalanná vált ellátási helyzet miatt számos autós úgy döntött, a MOL-hoz jár, ezért ott megnövekedett a forgalom, érthetően hamarabb fogy el a hazai kúthálózat állomásairól a benzin és a gázolaj.

A literenként 480 forintos áron kapható hatósági áras üzemanyagok politikai megosztottságot eredményeztek: a balassagyarmati baloldali ellenzék Momentumos tagja szerint nem lenne szabad szabályozni az árat, egyszerűen nem kell a hatósági beavatkozás, mert a piac egészséges működését gátolja – véli Benkó Tamás, a Momentum városi politikusa.

Azonban a Kormány továbbra is az áremelkedések és az infláció egyik fékeként tekint az árstopra, ezért 2023-ban is fenntartaná a hatósági szabályokat. Az ATV megkeresésére a Miniszterelnökség azt közölte, hogy ehhez szükséges az Oroszországból érkező kőolaj zavartalan szállítása és a százhalombattai finomító folyamatos működése is.

A szerdai Kormányinfón már arról beszélt Gulyás Gergely, hogy aggasztó hírek vannak a finomító működéséről: csökkentett kapacitással, körülbelül 50-55%-on működik egy elhúzódó karbantartás miatt.