Balassagyarmat közelében többször is látható volt néhány napja egy szokatlan kinézetű vasúti jármű. Az Aszód felé vezető pályán közlekedett, ezzel egy időben a váci vonal mentén a síneket méterről méterre vizsgálták egyenruhás szakemberek. Utánajártunk, véletlen egybeesések sorozatáról van-e szó, és meglepődtünk.

Hirdetések

Nem csak mi szúrtuk ki, két figyelmes olvasónk is e-mailt küldött nekünk arról, hogy menetrenden kívüli, furcsa kinézetű vasúti járművet látott Nógrádkövesd és Galgaguta közelében. Fotó nem készült róla, azonban feltűnő lehetett sokak számára, mert egy napon belül többször is találkozott vele Vojvoda Ferenc olvasónk. Üzenetében azt írta nekünk:

nem vagyok hozzászokva hogy errefele tobbszor kapok pirosat és meg kell állni. Mar majdnem zavaró is volt hogy ennyiszer vonat jön, máskor meg nem. Gondoltam, írok nektek, ha van kedvetek, járjatok utánna!

Mi pedig Ipolyszögnél tapasztaltunk szokatlan vizsgálatokat, kollégánk úgy látta, hogy méterről méterre haladva nézik zöld-sárga színű egyenruhás emberek a síneket, ezért mindezt az információt elküldtük a MÁV Zrt-nek, és hamarosan kaptunk is válaszokat kérdéseinkre:

A múlt héten Galgaguta közelében látott vasúti jármű egy mérőkocsi volt, amely a vasúttársaság második féléves előírások szerinti vizsgálatait végezte el. Az állapotfelmérés eredményeként azt tűzte ki célként a MÁV, hogy emeli egyes szakaszokon a jelenleg korlátozott sebességet a vasúti személyszállítás menetrendjének betartása érdekében.

Ennek keretében talpfa és vasbetonaljcseréket, útátjárókban ágyazatcseréket, síncseréket, vasbetonaljak furatjavítását, nagygépes vágányszabályozásokat, váltókban (kitérőkben) alkatrészcseréket, valamint a vasút melletti cserjék visszavágását végezzük el. Karbantartásoknak köszönhetően megszűnnek a pálya menti ún. lassújelek (sebességkorlátozások) és az ezek okozta késések. Stabilabb és kiszámíthatóbb lesz a menetrend.

A vasúti mérőkocsikkal a Balassagyarmat – Vác és a Balassagyarmat – Ipolytarnóc közötti pályákon is vizsgálódik a MÁV, vagyis az Ipolyszög közelében látottakat megerősítve azt közölték, arrafelé is hasonló beavatkozások várhatók. A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága konkrétan azt is megírta az ipolyinfo.com-nak, hogy

A Diósjenő–Vác közötti vonalszakaszon 2023. március utolsó hetében lesz karbantartás. A munkálatok idejére várható ideiglenes menetrendmódosításról időben tájékoztatást fog adni a vasúttársaság. A sebességkorlátozásokat a munkák elvégzését, a pályaparaméterek ellenőrzését követően lehet megszüntetni. Így például Szokolya-Nógrád és Nógrád-Diósjenő között a karbantartás után a személyvonatok 50 km/h-s sebességgel közlekedhetnek.

A vizsgálatokat követően a hibákat a pályavasúti szolgálat fogja megszüntetni – tették hozzá válaszlevelükben.