Hirdetések

Eredményes ügyészi fellebbezés után elzárás helyett egy év börtönt kapott az a 37 éves, büntetett előéletű Nógrád megyei férfi, aki a fiával összeverekedve követett el garázdaságot.

A vádirat szerint 2021. április 30. napján a férfi felesége segélyhívón keresztül bejelentést tett, miszerint párja bántalmazta őt. Emiatt két rendőr ment a házaspár házához, majd az intézkedés közben a helyszínre érkezett a házaspár gyermeke, az ügy másik vádlottja is, aki a történtek miatt az apját szidalmazta, majd összeverekedtek. A dulakodásnak a rendőrök és egy kiskorú gyermek próbáltak véget vetni, ám az apa továbbra is támadóan, ütésre készen indult nagyobb gyermeke felé.

A rendőrök ekkor testi kényszer és bilincs alkalmazásával megakadályozták a további támadást és előállították a férfit, majd büntetőeljárást kezdeményeztek ellene.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség társtettesként elkövetett garázdaság vétsége miatt emelt vádat az apa és a fia ellen. A Balassagyarmati Járásbíróság a váddal egyezően mondta ki őket bűnösnek és az apával szemben 90 nap elzárást, a fiával szemben pedig közérdekű munka büntetést szabott ki.

A járási ügyészség az apa terhére fellebbezést nyújtott be, mert a férfi a bűncselekményt egy ellene már folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt, valamint különös visszaesőként követte el, ezért a büntetési célok elérése érdekében vele szemben szabadságvesztés büntetés kiszabását tartotta szükségesnek.

A Nógrád Megyei Főügyészség az elkövető rovott múltjára tekintettel fenntartotta az ügyészi fellebbezést, amivel a Balassagyarmati Törvényszék is egyetértett, így az elsőfokú ítéletet súlyosította: a férfit egy év börtönre ítélte és egy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is.