Hirdetések

Nógrád megyében az elmúlt három napon egy grúz, egy cseh és egy bolgár állampolgárságú embercsempészt vettek őrizetbe a rendőrök.

Hirdetések

A Nógrád megyei rendőrök a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály jelzése alapján az elmúlt napokon 3 embercsempészt és 33 illegális migránst fogtak el.

A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság járőrei 2022. december 2-án 9 óra 20 perckor Bátonyterenye belterületén ellenőriztek egy grúz állampolgár által vezetett magyar honosságú gépjárművet. A rendőrök az intézkedés során a jármű rakterében összezsúfolva 13 fő önmagát szír, és további 3 fő afgán állampolgárnak valló személyt találtak meg és fogtak el a sofőrön kívül.

A Balassagyarmati Rendőrkapitányság körzeti megbízottjai december 3-án 0 óra 10 perckor a 1201-es számú úton ellenőrzésük alá akartak vonni egy cseh honosságú személygépkocsit. A jármű azonban a rendőri jelzésre nem állt meg, hanem a parassapusztai határátkelőhely irányába továbbhajtott. A Balassagyarmati Rendőrkapitányság munkatársaival közös szlovák-magyar szolgálatot ellátó rendőrök a gépjárművet a parassapusztai határátkelőhelynél sikeresen megállították. Az intézkedés során megállapítást nyert, hogy a gépkocsit egy 31 éves cseh állampolgárságú férfi vezette, valamint az egyenruhások az utastérben 6 főt, míg a csomagtartóban további 3 főt találtak meg, akik magukat mindannyian szír állampolgárnak vallották. A rendőrök a sofőrt és a 9 fő illegális migránst elfogták és előállították.

Másnap, délelőtt 10 óra körüli időben a 2-es számú főút 71-es kilométerszelvényénél a Rétsági Rendőrkapitányság járőrei ellenőrzés alá vontak egy bolgár hatósági jelzésű személygépkocsit, amelyet egy 42 éves bolgár állampolgárságú férfi vezetett. A rendőri intézkedés során megállapítást nyert, hogy a járműben 7 fő magát szír állampolgárnak valló, valamint 1 fő magát török állampolgárnak valló személy tartózkodott, akik személyazonosságukat és Magyarországon való jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudták.

A rendőrök a három embercsempészt és a 33 fő külföldit elfogták. A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a grúz és a cseh állampolgár ellen csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntett, míg a bolgár férfi ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. A hatóság tagjai mindhárom férfit őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására az ügyészségen.