default
Hirdetések

Kerékpárútként is használható tanösvényt létesítenek Balassagyarmaton az északi városrészben. Bónuszként a gyalogosok is megmenekülhetnek: az eddig járda nélküli, nagy forgalmú Ipolypart utcában ezt követően biztonságosabban lehet sétálni.

Hirdetések

Egyszerre több feladatot old meg Balassagyarmat önkormányzata; a dinamikusan épülő északi sportcentrum újabb fejlesztését indította el egy összetett program keretében. Ösvény készül az Ipolypart utca izgalmas, bozótos, erdős részén, ahol a palóc hagyományokról készült ismeretterjesztő tablókat helyeznek ki tavasszal. Az útvonal a buszpályaudvart köti össze a 22/A út nyugati végénél lévő körforgalommal, ezáltal közvetlen kapcsolat jön létre a két végpontnál lévő kerékpárutakkal.

A tanösvény buszpályaudvar felőli vége, az Ipolypart utca és az Ipolyjáró utca találkozásánál. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

2021-ben két, összesen 5 kilométernyi kerékpárutat építettek a városban, amelyek elsősorban a közeli gyárakban dolgozó több mint 2000 ember biztonságos közlekedését segítik: az egyik a balassagyarmati buszpályaudvarról indulva a déli iparterületig, pontosabban Szügy közigazgatási határáig tart (és folytatódik a falu belterületéig), a másik útvonal a nyugati ipartelep és a 22/A közút között valósult meg, most pedig a kettő összekötése történik meg térköves burkolattal.

Mintegy 700 méter hosszan az Ipolypart utca mellett párhuzamosan halad a tanösvény. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Az útvonal a buszpályaudvartól kezdve 700 méteren át az Ipolypart utcával párhuzamosan halad, érinti a Révész László Tanuszodát, majd a platánsor után a műfüves labdarúgó pályához bevezető útnál elkanyarodik, Észak felől megkerüli a Mikszáth Kálmán Horgász Egyesület székházát, elhalad a múlt héten elkészült atlétikai centrum mellett, és a továbbiakban a lakott terület melletti mezőn halad tovább a 22/A út mentén, annak nyugati végéig.

Madártávlatból a 22-es út és a 22/A út találkozása a körforgalommal. Itt a tanösvény másik vége. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

Azonban a hivatalosan tanösvényként hívható útnak az a hátránya, ami előnye is: gyalogosok és kerékpárosok egyszerre használhatják majd, ezért a kerékpárosok nem haragudhatnak majd a járókelőkre. Ráadásul a gyalog közlekedőknek szükségük is van a most épülő útra, mert az Ipolypart utcában jelenleg nincs járda.