Hirdetések

Éves összehasonlításban összességében tovább nőttek a Nógrád megyei ingatlanárak. Egyelőre még alig hagy nyomot a háborús és válságos helyzet a statisztikában, de az elemzők már számolnak azok árletörő hatásával.

Hirdetések

Az OTP Jelzálogbank által készült OTP Lakóingatlan Értéktérkép legfrissebb kiadása a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által feldolgozott forgalmi adatok alapján mutatja be az országszerte jellemző ingatlanpiaci folyamatokat. A kiadványban a 2022 szeptemberéig tartó egy éves változásokat szemléltetik térképekkel, azok szerint a vizsgált időszakban Baranya megyében ugrottak meg a lakóingatlanok eladási árai, ott 39%-os változás állt be egy év alatt. Nógrád megye a rangsor harmadik harmadának elején látható, 20% fölötti drágulással.

Nyugat-Nógrádban 30%-ot meghaladóan drágultak az ingatlanok. (grafika: OTP Jelzálogbank)

A növekedés sem Baranyában, sem Nógrádban nem annyira drámai, mint Budapesten, valamint Somogyban és Hajdú-Biharban; a fővárosban egy négyzetméterért 812 ezer forintot, a Hajdúságban több mint 500 ezer forintot kértek átlagosan.

A magyarországi járások 10%-ában csökkent a lakóingatlanok átlagára, ezek között van Kelet-Nógrád, benne Salgótarján is, míg a megye nyugati oldalán, Balassagyarmaton és Rétságon 30%-nál is nagyobb árnövekedés történt. A megye délkeleti részén, az M3-as autópálya közelében fekvő Pásztó városában is ugyanez játszódott le.

Nógrád megyében Balassagyarmaton és Pásztó környékén a legdrágábbak az ingatlanok. (grafika: OTP Jelzálogbank)

Ennek ellenére sem megfizethetetlen hely Nógrád, a legdrágábbnak számító balassagyarmati körzetben 200-300 ezer forintos négyzetméterárakat regisztráltak. Az országosan legmagasabb, 500 ezer forint feletti négyzetméterárak Budapesten, a Balaton-parton, egyes Pest megyei, valamint a debreceni, a veszprémi és győri járásokban találhatók.

A megyeszékhelyek között továbbra is Veszprémben vannak a legdrágább négyzetméterárak: 628 ezer forint. Salgótarján még mindig hihetetlennek tűnően olcsó, ott mindössze 188 ezret kell adni egy négyzetméterért. Ennek okaira egy korábbi elemzés adhat magyarázatot.

Az OTP Jelzálogbank szerint a 2013 óta tartó lakáspiaci felívelés utolsó szakasza zárul le éppen, várakozásuk szerint a 2022 szeptemberét követő időszakban vitathatatlanul csökkenő folyamatokról fognak majd beszámolni.