Hirdetések

A múlt hét óta tartó csapadékosabb időszak eredménye a szlovák-magyar határfolyó vízszintjén is látható: több vízmérce adata szerint is gyorsan megnövekedett a vízhozam. Másodpercenként akár 16 ezer köbméter is lezúdult a folyón az elmúlt napokban.

A szinte az egész évet jellemző szélsőséges aszályt követően december eleje óta több ütemben, de emelkedik az Ipoly folyó vízhozama. A Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának adatai szerint Ipolytarnócnál Mikulás, vagyis december 6. óta az akkori 50 centiméterről 70-re nőtt a vízállás.

Aztán hullámzó mértékben, december 9-ig növekedés és csökkenés is megfigyelhető volt, míg az azt követő napokban egészen e hét elejéig óráról órára gyors emelkedés jellemezte az Ipoly vízszintjét: december 9-én 17:30-kor 65 centimétert mértek, míg 24 órával később már 168 centi volt a mért adat.

Hétfőn ennél is magasabban, 196 centiméteren tetőzött a folyó. Ipolytarnócnál azóta tartósan csökken a vízszint, azonban más a helyzet a folyó középső szakaszán Balassagyarmatnál, ahol az Ipoly tápláló patakok a környéken lehullott csapadék összegyűjtésével terhelik meg a vízhozamot.

Balassagyarmatnál is december 6. óta jellemző a vízszint emelkedése, 11-én tetőzött a városnál, azóta nagyon lassú apadás indult. Az időjárási előrejelzések alapján a szakemberek hétvégére újabb emelkedést várnak, de egyik helyen sem számítanak arra, hogy kilép medréből a folyó.

A város határátkelőhelyénél régen látott mennyiségben folyik az Ipoly vize, közben tarajos hullámokat vet a meder kövein. A sebes áramlás a vízhozamot is érzékelteti, ami jelenleg másodpercenként több mint 16 ezer köbméter a balassagyarmati mérőállomás folyókilométerénél.