Hirdetések

Három rövid útszakaszon fektet le a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kísérleti aszfaltot, amelynek tulajdonságaitól tartósabb útfelületet remélnek. A társaság által kiadott közleményben részletesen leírták a technológiát és a várt eredményeket. Íme.

Hirdetések

A Nógrád megyei 2106-os úton, Acsa és Erdőkürt között közútépítésben vagy fenntartásban korábban nem alkalmazott új építési anyagok, technológiák és eszközök minősített körülmények között történő kipróbálása folyik.

Az első 100 méteren a szakemberek egy olyan adalékot adtak a burkolat kopórétegébe, amely egy jelentősen drágább, módosított bitumen tulajdonságait képes produkálni, ennek köszönhetően főként a burkolat hidegviselkedési jellemzői javulnak. A következő 100 méteres szakaszon a burkolat kopórétege alatti kötőrétegben egy természetes aszfalt tartalmú adalékot alkalmaztak, mellyel az aszfaltkeverék merevsége és ezáltal élettartama növelhető úgy, hogy a fáradási tulajdonságai nem romlanak, azaz várhatóan nem, vagy csak később jelennek meg rajta repedések.

Kísérleti aszfaltot terítenek le Acsa és Erdőkürt között. (fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.)

A harmadik szakaszon pedig egy itthon még nem használt aszfaltrácsot terítettek le, mely a burkolat alatti rétegekben keletkező repedések feltükröződését akadályozza meg, valamint a felülről érkező vizet nem engedi le a mélyebb rétegbe, így növelve a felújított burkolat élettartamát. A Colas egyéni kísérletként továbbá egy üvegszálas szenzort is elhelyezett a burkolaton, amellyel a különböző időszakokban, évszakokban lehet majd mérni a pályaszerkezetre nehezedő eltérő terhelés fokát, mely szintén fontos visszajelzés a felújítás, üzemeltetés fejlesztése terén.

Mint valamennyi kísérleti programnál, így ebben az esetben is a kivitelezést követően 5 éven át mérnök és laborfelügyelet kíséri figyelemmel a fejlesztések meghatározott paramétereit és vizsgálja a közlekedési, fenntartói, környezetre gyakorolt hatásait. Az így gyűjtött fenntartói tapasztalatokat, minősített vizsgálatokat követően derülhet ki az adott innováció széleskörű alkalmazhatósága.

Hirdetések