Hirdetések

Heves és Nógrád megye önkéntes mentőszervezeteinek közös gyakorlatára került sor 2022. december 12-én a Mátraszentistváni Sípark területén.

Hirdetések

Fotók: Ipoly-Völgyi Különleges Mentőegyesület

A feltételezés szerint a Felső Mátrában nagy mennyiségben leesett, úgynevezett tapadós hó miatt, annak súlya alatt megszaporodtak a fakidőlések. A térségben lévő, az erdőterületeken keresztül kiépített 20 KV-os, dupla villamos légvezetékek a kidőlt fák miatt elszakadtak, a környék áramellátása megszűnt. A Mátraszentistváni Sípark négy üléses Doppelmayr felvonója leállt. A felvonót tartalék dízelmotor segítségével elindították, de a kötélpálya megsérült, az ülőszékeken vendégek rekedtek. A hideg időt figyelembe véve a felvonón rekedt utasok mihamarabbi mentése vált szükségessé kötéltechnika segítségével, majd a lementett, végtag sérült utasok kimentése a felvonó vonalából.

A gyakorlaton a Mátraszentistváni Sípark munkatársai mellett a Kékes Kutató Mentő Alapítvány és az Ipoly-Völgyi Különleges Mentőegyesület alpinistái vettek részt, akik a mentés során magas fokú szakmai tudásukról tettek tanúbizonyságot. Az extrém időjárási körülmények során végrehajtott gyakorlat jó alkalom volt arra, hogy a két megye önkéntesei az együttműködést is gyakorolhassák.