Hirdetések

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze vádat emelt egy 19 éves Nógrád megyei nő ellen, aki téli útviszonyok mellett veszélyesen közlekedett és az általa okozott balesetben utasai megsérültek.

A vádirat szerint a sofőr négy utasával 2022. január 20-án az esti órákban autózott a 21-es főúton Hatvan irányából Salgótarján felé. A fagypont alatti hőmérséklet miatt az útburkolat csúszós állapotú volt, a vádlott az útszakaszon a számára megengedett legnagyobb sebességet is túllépve, legalább 115-125 km/h sebességgel előzött meg több járművet a belső sávban haladva.

A megelőzött járművek mellett elhajtva a nő hirtelen és túlzott mértékben kormányozta vissza a külső forgalmi sávba autóját, ezért a gumiabroncsok a jeges aszfaltburkolaton megcsúsztak. Az autó sodródva lehaladt a menetiránya szerint jobb oldali útpadkára, majd a vízelvezető árokban a jármű első része felakadt és a levegőben megpördült. Ezt követően még két alkalommal a talajnak csapódott és ismételten pörögni kezdett, végül kerekeire zuhanva a vízelvezető árokban került nyugalmi helyzetbe.

A történtek hatására a hátsó üléseken utazó három lány kizuhant az autóból. Egyikük többek között agyrázkódást, borda- és csigolyatörést, másikuk többszörös gerinccsigolyatörést, valamint a harmadik utas súlyos csonttörései mellett léprepedést is szenvedett. Emellett a vádlott is súlyos sérüléseket szenvedett, negyedik társuk könnyebben sérült.

A balesetet a vádlott jelentős sebességtúllépése okozta, ezért az ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot ellene a Salgótarjáni Járásbíróságon. Ebben felfüggesztett szabadságvesztést és közúti járművezetéstől eltiltást indítványozott a büntetlen nővel szemben, továbbá indítványt tett az 528.354 forint bűnügyi költség megfizettetésére is.

Az utasok nem rögzítették magukat a biztonsági övvel, ezért szenvedtek ilyen súlyos sérüléseket, ráadásul az övek becsatolásának elmaradása miatt a rendőrség közigazgatási bírság iránti eljárást is kezdeményezett velük szemben.