Hirdetések

A legnagyobb belga szakszervezetek tagjainak országos tüntetése miatt szinte leállt Brüsszel tömegközlekedése pénteken, számos repülőjáratot törtöltek, a szervezők tízezreket várnak a főváros utcáira – tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap.

Belgium három legnagyobb szakszervezete Brüsszelben szervezett tüntetésével a vásárlóerő növelését követeli a dolgozók számára, különösen a nonprofit szektorban, akik nem jogosultak a jóléti csomagról és a bérszínvonalról szóló, a szövetségi kormánnyal folytatott tárgyalások eredményeként nyújtani tervezett, 500 és 750 euró közötti fizetésemelésre.
Kiemelték, az embereknek nehézségeik vannak számláik kifizetésével, vissza kell fogni vásárlásaikat. Ez az oka annak, hogy a szakszervezetek az energiaárak korlátozását szorgalmazzák, versenyképes fizetéseket és tisztességes nyugdíjakat követelnek.
A tüntetésen számos vállalat dolgozója vett részt. A helyi és országos közlekedési vállalatok dolgozói mellett részt vettek többek között a belga posta és az ország két legnagyobb nemzetközi repülőtere, a Zaventem és a Charleroi nemzetközi repülőterek dolgozói is. A légikikötők közül az előbbi ez idáig legkevesebb 60, utóbbi a járatok 30 százalékát törölte pénteken. A belga vasúttársaság ingyen szállította a tüntetésre igyekvőket a belga fővárosba.