Hirdetések

Budapest, Magyarország fővárosa, ahol a gazdasági, kulturális és politikai élet koncentrálódik. Na, meg ezzel együtt a közlekedés is. Hiszen bárhogy is szeretnénk, autóval, busszal és vonattal sem lehet kikerülni egyszerűen a nagyvárost a Duna két partja között, pedig most már jó lenne! Ne csodálkozzunk, ha így minden hatással van mindenre.

Hirdetések

Miért kellett megváltoztatni a kontinens szerte uniformizált Telekom reklámfilmet? A kérdés napok óta foglalkoztatja azokat, akik valószínűleg nincsenek többen mint egy tucat, azok a döntéshozók és budapesti reklámszakemberek, akik feltevése alapján ciki egy tanárt reklámfilm főszereplőjeként mutatni olyan országban, ahol éppen tanárok tüntetnek.

A Telekom nevű európai telekommunikációs cég sok országban azonos reklámfilmet vetít most, amely főszereplője egy tanár, aki sok teendőjéből ki sem látszódva úgy érkezik meg a Karácsonyba, hogy szinte fel sem fogja. Közben egy telefonhívást kap és végre megkérdezi valaki őt arról: hogy vagy.

Magyarországon a Telekom a tanárt női buszsofőrre cserélte, és csak itt. Mint közleményükben megírták, nem akarták politikai szintre emelni a karácsonyi odafigyelés témáját. Most, hogy kiadták ezt a közleményt, sikerült elérni, amit nem akartak.

Ám a reklámfilmmel többet is mutattak ennél: a Telekom két változatban adta oda a tévétársaságoknak a „Hogy vagy” kampány videóját. A rövid, orrvérzésig sugárzott verzióból kihagytak egy kulcsfontosságú vágóképet, ami miatt kétértelművé, vagy egyszerűbben fogalmazva zavarossá vált a kisfilm.

Miután a sofőr befejezi a műszakot, felhív egy srácot, akinek azt mondja: megint elhagytad a telefonodat. Szóval, a sofőr felhívja azt, akinek a telefonja éppen az ő kezében van.

Kizártnak tartom, hogy Budapesten olyan videógyártót talált volna karácsonyi kampányához a Telekom, amelynek stábtagjai ne értenének szakmájukhoz. Valószínűbbnek tűnik, hogy éppen a Telekom izgulta túl a maga által átpolitizált kampányt, és paranoiássá tette a filmet gyártó csapatot is.

A negyven másodperces film minden tévécsatornából úgy árad, mint 2010-ben az Ipoly, amikor Ipolyszögnél a 22-es úton is átbucskázott. Túl sok volt. Minden esetre emlékezetes maradt. Ahogyan a Telekom filmje is.

Mert miközben a pedagógusok ügyét kivette a filmből, helyükre betette a magányos, alulfizetett buszsofőröket. Szóval, a Telekom reklámja a sofőröknek teszi fel a kérdést: hogy vagy? Hát, szarul – hallom a választ a diszpécser központból.