Hirdetések

Már a hullámtérben van az áradó Ipoly vize Balassagyarmatnál. Veszélyt nem okoz az áradás, azonban beavatkozást igénylő a helyzet a visszaduzzadó esővízelvezető főcsatornán. A vízügyi szakemberek bekapcsoltak egy hosszú ideje nem használt szivattyút. Hangos és jól működik.

Hirdetések

Miután csütörtökön kiöntött a folyó Ipolytarnócnál, másnap Balassagyarmatot is elérte az árhullám, amely közben nagyobbra is duzzadt a vízgyűjtő területről beérkező többi kisebb, szintén áradó patak vize miatt. A várostól keletre lévő Fekete-víz telve van, a Csitári-patak szintén telített, de még nem öntött ki egyik sem.

Nem csak az Ipolyt tápláló kisebb vízfolyások miatt emelkedik Balassagyarmatnál a vízszint, hanem a szokatlanul enyhe januári időszakban lehulló eső is növeli a vízhozamot a folyón. Szerdán még 35 centiméter volt a vízszint Balassagyarmatnál, pénteken este már 320 centiméter. A drámai különbözet a vízhozam is mutatja: a hét közepén másodpercenként 30.500 köbméter víz folyt át egy kilométerszelvényen, most több mint 103.000 köbméternek kellene hely a mederben. A telítődött folyó most a környező területeken keres utat, a városnál a gát szab határt neki, így veszélyt nem jelent az áradása ebben az időszakban.

Az áradó Ipoly elérte a gát lábát Balassagyarmatnál 2023. január 19-én. (fotó: Házy Attila/ipolyinfo.com)

A Balassagyarmatnál már a hullámtérben lévő Ipoly elérte a városi csapadékvíz főcsatorna vízszintjét, amely miatt a folyóba ömlő összegyűlt víz visszafelé kezd folyni. Ennek megakadályozására a vízügyi szakemberek lezárták a gátba épített zsilipet, így a víz a hullámtérben marad. A csapadékvíz elvezetésére most egy nagy teljesítményű szivattyút használnak, amely a zsilip mellett működik. A vizet így emelik át a hullámtérbe.

Balassagyarmaton 80 kilométernyi csapadékvíz hálózat gyűjti össze az utcák, épületek csatornáiból kifolyó esővizeket, amelyek a város északi határánál, a 22/A úttal párhuzamos főcsatornában folynak el az Ipolyhoz.