Hirdetések

Madách Imre 163 évvel ezelőtt megírt művében, Az ember tragédiájában előrevetítette a mai világunkat, benne „valamennyiünk félelmét és reményét” – mondta Kövér László házelnök pénteken Balassagyarmaton, a Madách Imre születésének 200. évfordulóján tartott Nógrád vármegyei Madách-ünnepségen.

Az Országgyűlés elnöke szerint Madách ma összevonná a szemöldökét, látva azt, hogy a nyugati kultúrában mekkora lendülettel igyekezney az ő művében átírni Ádám és Éva, az emberiség fennmaradását biztosító kapcsolatát Ádám és Béla viszonyára. Madách minden egyéb tekintetben pontosan megírta a lényeget mai világunkról, az emberi lélekért zajló szakadatlan küzdelemről, a jó és a rossz, a fény és a sötétség, a hit és a tagadás, végső soron Isten és a sátán között – fűzte hozzá.

Kövér László szerint Madáchra azért vagyunk büszkék, mert

egyetemes értékű és örök érvényű művet ajándékozott nekünk és a nagyvilágnak, főműve a világirodalom egyik legmélyebb filozófiai költeménye.

Kövér László a mai ember tragédiájának azt nevezte, hogy a lelki és szellemi merényletekhez korábban soha nem látott hatékonyságú eszközök állnak rendelkezésre. Mint kifejtette, a Földön élő több mint nyolcmilliárd emberből ötmilliárd csatlakozik az internethez és átlagban naponta több mint hat órát tölt a digitális világban.

Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Közgyűlés elnöke, L. Simon László és Takaró Mihály Madách-díjasok, valamint Kövér László az Országgyűlés elnöke a balassagyarmati Madách ünnepségen. (fotó: Komka Péter/MTI)

Hagyományosan a rendezvényen adták át a vármegyei önkormányzat Madách-díjait. Az elismerést idén Takaró Mihály irodalomtörténész és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója vehette át.