OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hirdetések

Halasszák el a következő napokra tervezett túrákat a kirándulni vágyók, mert rendkívüli mértékben megnövekedett az életveszély lehetősége az erdőkben – erre figyelmeztet több hazai erdőgazdaság is. A Nógrád vármegyében működő Ipoly Erdő Zrt. arra kér mindenkit, hogy ha mégis útra kelnek, vegyék figyelembe a fokozott veszélyeket!

Az extrém januári időjárás az erdőkben és a hegyen is szélsőséges környezetet teremtett, megnehezítve a kirándulást és a túrázást. Országszerte arra figyelmeztetnek erdészeti szakemberek, hogy érdemes elhalasztani az ilyen jellegű szabadidős programokat az életveszély miatt.

Az Ipoly Erdő Zrt. szerint a Börzsöny talaja annyira felázott, hogy sok helyen csúszik, és könnyen lehet elsüllyedni egyes részeken. A legmagasabb börzsönyi csúcsokon havat is látni, azonban az enyhe időjárás miatt ott is olvadás jellemző, a lefelé folyó vizek pedig nagy sodrású patakokká válva nehezíthetik a közlekedést.

Mint írják: 600 méteres magasságnál hirtelen változik a táj, vizes és nehéz a hó, amely a fák ágait terheli, ezért gallyak törése, fák kidőlése is várható. A január 20-án legveszélyesebbnek ítélt környékek a Börzsönyben:

a Kemence-Magosfa és a Királyháza-Nagy-Mána, a Dobogó-bérc és a Pogány-bérc útvonalak, ahol erős jegesedés is jellemző.

Közben lezárták a kerékpárosok által kedvelt egyik útvonalat Nagybörzsöny környékén. A Farkasvölgy – Nagyirtáspuszta közötti szakaszon határozatlan ideig balesetveszély miatt nem lehet közlekedni.