Hirdetések

Intézkedési tervet dolgoznak ki a bankok arra a helyzetre, amikor előfordulhat, hogy nem lesz elegendő készpénz – tudta meg az ipolyinfo.com az egyik balassagyarmati bankfiókban. Az informális tájékoztatás nem titkos, de hivatalos nyilatkozatot nem kívánnak adni a pénzintézetek a kötelezően kidolgozandó vészforgatókönyvről.

Hirdetések

Úgy tudjuk, a Magyar Nemzeti Bank kérésére minden bankban készül készpénzellátási terv, mert tavaly óta jelentős növekedést észleltek a készpénz forgalomban. A főleg fizetési és nyugdíj kifizetési időszakban tapasztalt növekedést követően már ezektől függetlenül is több alkalommal és nagyobb mérték vesznek fel magánszemélyek pénztárakból papírpénzt.

Bankfióki informátorunk véleménye szerint a koronavírus járvány időszakában vált fontossá az embereknek a készpénzállományuk növelése, és ez az óta is kitart. A gazadási válság beláthatatlan következményeitől tartva az ügyfelek – úgy tűnik – szívesebben tartják bankon kívül megtakarításaikat.

Azt is megtudtuk, hogy településekre szabott készpénzellátási projektek készülnek, amelyek a városok méretétől függően állapítják meg az adott időpontban kötelezően rendelkezésre bocsátandó készpénz mennyiségét.