Hirdetések

Szélsőséges időjárásra figyelmeztettek, az erdészet is közleményben tudatta, hogy veszélyes a kirándulás és nem ajánlják a túrázást, mégis ezrek próbáltak meg hétvégén eljutni a Börzsönybe. A speciális mentők szerint érthetetlen, milyen cél hajtja azokat, akik órákon át képesek araszolva autózni a hegy lábánál.

Elkészült a múlt hétvége mérlege a speciális mentőknél, akik a Börzsönyben ügyeletet tartanak és ha kell, azonnal az eltévedt kirándulók segítéségre sietnek. A balassagyarmati központú Ipoly-völgyi Különleges Mentők börzsönyi önkéntesei meglepődve látták a hegy iránti kiemelt érdeklődést.

Renner Péter kommunikációs munkatárs az ipolyinfo.com-nak elmondta:

Végeláthatlan sorban mentek az emberek megnézni, hogy Nagy-Hideg-hegyen mekkora a hó. Megdöbbentő volt, hogy szemmel láthatóan, mindenféle felkészültség nélkül vágtak bele: melegítőnadrágban és tornacipőben indultak neki a majd’ 900 méteres hegynek.

A speciális mentők szóvivője szerint óriási felelőtlenség felkészületlenül belevágni a túrázásba, főleg olyan időjárási körülmények között, mint ami a prognózisban állt arra a hétvégére.

A balassagyarmati speciális mentők börzsönyi önkéntes szolgálata nyolc esetben avatkozott be a Börzsönyben: három embert ki kellett menteni a hegy fogságából, őket a mentők vitték el. Egyikük egy kéztörött kisgyerek volt és két erősen kihűlt turista is, akikre éjszaka leltek rá.

Ha őket nem sikerült volna megtalálni, nem biztos, hogy happy end lett volna a történet vége.

– tette hozzá a különleges mentők kommunikációs munkatársa.

A speciális mentők által megmentett emberek első szava a köszönet, de a felelőtlen túrázók ilyenkor nem beszélnek az előzményekről,

Ők nem nagyon magyarázkodnak, mi pedig nem kérdezzük.

– árulta el kérdésünkre a szóviő. Vagyis nem érdekli a mentőket, hogyan történt az eltévedés, vagy miért indult el valaki felkészületlenül.

Renner azt is elmondta: megérti a túrázók egy részét, hiszen a jellemzően városi kirándulók minden bizonnyal ki akartak szabadulni az urbanizált helyről és a természetben kívántak kikapcsolódni.

Renner Péter azt is elmondta: beigazolódott a prognózis a várt fakidőlésekről, egy ilyen esetben műszaki mentésben is részt vettek. Ez csak erősíti azt a véleményét, hogy komolyan kell venni az előrejelzett eseményeket, mert azok figyelmen kívül hagyása sokba kerülhet, akár életével is fizethet az ember.