Hirdetések

Tavaly szinte az egész évet meghatározó téma volt a rendkívüli aszály. Nógrádi déli határához közel már szinte sivatagi körülmények vannak, a szél homokdűnéket hord össze, ami a mezőgazdaságban dolgozók munkáját és megélhetését is nehezíti. Egy méhész szakember szerint az Ipoly-menti területek Nógrád legjobb helyzetben lévő részei lehetnek.

Szokatlanul enyhe időjárás jellemzi a telet, ami az agrárium számára rossz hír: hidegre lenne szükség azért, hogy a növények szokásos nyugalomban töltsék ezt az időszakot. Ha a melegebb időjárás arra készteti őket, hogy sarjadás induljon, egy későbbi fagy nagy károkat okozhat, akár extrém mértékű terméskieséseket is okozva.

Diósi László méhész a 2022-es év nógrádi akácméz termését jónak ítélte meg a Hír TV csütörtöki, Napindító műsorában. Azt mondta:

Egész jól mézelt az akác, nem láttunk különbséget az előző évekhez képest. Jó mézelést mondhatunk. (…) Az országnak voltak olyan tájegységei, ahol nagyon keményen elfagyott, és semmit nem pergettek a méhészek, itt Nógrádban pedig egy átlagos, vagy annál jobb termést mondhattunk magunkénak.

Diósi szerint is fontos lenne, hogy most sokkal hidegebb legyen az időjárás, mert a méheknek is kell a nyugalom. Ha ezek a rovarok meleget éreznek, akkor előbb kezdik el a munkát, téli élelmüket is előbb élik fel, továbbá a méhcsaládok elpusztulásának kockázata is megnövekszik, ugyanis a jellemző betegségek felerősödnek az enyhe hőmérsékletben.

A szakember ugyanakkor kedvező fejleménynek látja, ha év közben átlagos csapadékmennyiség hull Nógrádban és emellett az éjszakák a sokéves átlaghoz képest kissé melegebbek, mert a repce és a napraforgó virágzása esetén megfigyelték, hogy olyankor a nektárképződés magasabb, a méhek termelékenysége növekvő, vagyis a méz mennyisége is több.