Hirdetések

A hagyományőrző emléktúra attól őrzi a régi emlékeket, hogy körülményeiben is megegyezik az eredetivel, ezért mindegy milyen az időjárás, meg kell küzdeni az elemekkel – mondta a Legbátrabb Város Emléktúra egyik szervezője a Megafonnak. Ma reggel indultak Magyarnándorból és délután három óra körül Balassagyarmatra, a belvárosba érkeztek meg.

Háborúban sem lehet hivatkozni arra, hogy nem jó az idő, ezért nem lesz harc, 1919-ben sem a jó időt várták, hanem azt a pillanatot, amikor a magyarok megtámadhatják az országba betolakodó csehszlovák ellenséget – hangsúlyozta Dobrocsi Lénárd szervező a helyi rádióban.

Az eddigi tizenhárom emléktúra idején volt olyan, amikor bokáig vagy térdig érő sárban meneteltünk, és olyan enyhe időjárás is jöhet, mint az idei. A legemlékezetesebb mégis az első időkben történt, Csesztvénél szó szerint térdig érő hóban kellett a túrázóknak végig menetelni. És megoldottuk azt is: liba sorban meneteltünk!

Dobrocsi szerint aki elszánt és beáll a túrázók közé, nem foglalkozik a nehézségekkel, hanem küzd, hiszen az esemény eszmeisége élteti őket: magyarok, polgárok és katonák harcoltak egy darab földért, amely ma is magyar maradt. Hozzátette: természetesen megeshet, hogy bokaficam miatt nem tudja folytatni valaki a túrát, de ez nem jellemző.

A túra húsz kilométeres útvonala Magyarnándortól kezdődően néhány helyen még lankás, de Szügynél Balassagyarmat irányában már teljesen sík – szemléltette a szervező a nehézséget.

Megjelenésben is törekednek arra, hogy korhű ruhát viseljenek a túrán, de nem követelik meg senkitől sem, hiszen ez költséges hobbi, a résztvevők inkább kényelmesen teljesítik a távot.

Az ipolyinfo.com azt is megtudta: a Legbátrabb Város Emléktúrára országszerte jelentkeznek, továbbá Felvidékről, Erdélyből és más elszakított területekről is jöttek már.

Idén hetvenen tisztelegtek a balassagyarmati harc hősei előtti eseményen.