Hirdetések

Szombaton délelőtt, a korábbi évekhez képest rosszabb időjárási körülmények között kellett úszniuk a bátorságpróbára jelentkezőknek Balassagyarmaton. A Legbátrabb Város 1919-es hőseinek emlékére szervezett sporteseményt mindenki túlélte.

A „rosszabb időjárási körülmény” az ő esetükben a melegebb levegő és a szinte forró, 5 Celsius fokos vízhőmérséklet, ami miatt nem volt jégpáncél a nyírjesi tavon. Ugyanis ilyenkor mínuszok és vastag jég volt jellemző még néhány évvel ezelőtt.

Az időjárás hiába próbálkozott, a program élvezeti értékből mégsem vont le. Harmincnyolc versenyző, köztük tizenöt felvidéki úszó érkezett Balassagyarmatra – ennyi oklevelet írt alá Balassagyarmat polgármestere. Csach Gábor az ipolyinfo.com-nak azt mondta:

Rájuk a bátorság a legjobb szó, egy ilyen teljesítmény mindenki számára az emberi teljesítőképesség próbára tétele, nekem pedig büszkeség, mert olyan ünnep részeként történik mindez, aminek minden balassagyarmati és minden magyar örülhet.

Bán Bálint színész (b3) és Kovács Noel (j2) a Bátrak Úszásán 2023. január 28-án Balassagyarmaton. (fotó: fb.com)

Bán Bálint színész Budapestről jött Balassagyarmatra, akinek egy ismerőse mesélt a Bátrak Úszásáról. Kérdésünkre elmondta: több hasonló élményben volt már része, ennek az eseménynek számára is lelkülete volt:

Szeretem az ilyen próbatételeket, egyénileg is sokat ad számomra, mert határokat feszeget. Az pedig, hogy mindezt hősök előtt tisztelegve tehetem, nagyszerű élmény számomra

– mondta a színész.

Teneriféről utazott Balassagyarmatra a kalandért Kovács Noel. A fiatal srác életvitelszerűen él külföldön, de nem gondolkodott sokáig azon, hogy repülőjegyet vegyen a mai napra.

Azt mondtam, hogy nekem ezt ki kell próbálnom! Kell az adrenalin, és szükségem van arra, hogy olyan emberek között legyek, akik benne vannak ilyen buliban! Nekem nagyon bejön, hogy itt ilyen extrém úszásra ennyien jönnek össze!

A 90 méteres táv mindössze 2-3 percig tart, viszont az élmény évekre szóló.