Hirdetések

Vezető beosztású emberek nem akarják tudomásul venni a Szövetség a Balassagyarmatiakért Egyesület nevű baloldali ellenzéki tömörülésben, hogy elveszítették a 2019-es önkormányzati választást, és elveszítették a 2022-es országgyűlési választást is. Szerintük mindent jól csináltak, és nem értik, miért nem szavaznak rájuk elegen, pedig csak tükörbe kell nézni – mondta a társaságot belülről ismerő informátor az ipolyinfo.com-nak.

Hirdetések

Nincs kritika és nincs igény változtatásra – így foglalta össze belső informátorunk a Szövetség a Balassagyarmatiakért Egyesület (SZAB) nevű baloldali ellenzéki összefogás működésének jelenlegi helyzetét. Több mint három évnyi együttműködést követően csak az együttműködés lényege hiányzik a baloldalon. Interjú következik, amely a beszélgetőpartnerrel történt fél órányi diskurzus rövidített és általa is jóváhagyott változata.

Ez az interjú nem Balassagyarmaton készül, hanem Szlovákiában. Miért kell titokban találkoznunk?

Támadásnak vennék, ha nevemet adnám ehhez az interjúhoz és látnák azt, hogy beszélgetek Önnel. Viszont ami van, az nem tartható és változtatni akarok az irányon. És ha már odabent nem megy, akkor talán külső nyomásra sikerül.

Azt is kérte, hogy ne személyeskedjünk és ne hozzuk elő a korábbi választásokat. Továbbá konkrét feltétele az, hogy csak arról beszélhetünk, amit Ön akar.

Tudom és ismerem a kérdezési taktikát, ezért szeretném, ha tiszteletben lenne tartva a kérésem.

Ahhoz, hogy titokban mondjon véleményt, nem kell interjú, elég egy kamuprofil bármelyik közösségi oldalon.

Nem erre gondolok, hanem olyan nyilvánosságra, ami eljuthat sokakhoz. Én nem hiszem, hogy a Facebook oldalunkat sokan megnézik és egyébként is jobb beszélgetni valakivel, mint személytelenül kiírni dolgokat.

Ön azt állítja, hogy a Szövetség a Balassagyarmatiakért Egyesület által alkotott ellenzéki összefogás nem jól működik. Pedig ott vannak a városi önkormányzatban. Mi a jó működés meghatározása?

Meg kellett volna nyerni az önkormányzati választást! Lerágott csont, hogy amikor az MSZP szétszakadt, akkor azt hittük, hogy egymást legyőzve tud az egyik megerősödni. Később már belátta pár ember, hogy ez csak a Fidesznek jó így. De kérdem én: most, hogy mindenki összefogott mindenkivel, miért nem tudunk választást nyerni? Bevettük a többi pártot, van szövetség, de eredmény nincs. Erre tudja mi a válaszom? A meló van kispórolva, és az fáj, hogy néhány emberen múlik minden. Aki megy, teszi a dolgát, de ennyi és nincs több, aki segítene. És mondok Önnek még valamit az önkormányzati választásról. Mindenkit lebeszéltek arról, hogy ne legyen utcai fórum vagy körzetenkénti fórumozás. Mert úgy is sok az ismert jelölt, nem kell őket reklámozni, az embereket meg nem érdekli a kampány. Volt pár utcafórum, amire alig jöttek el, tehát igazolható lenne, hogy nincs érdeklődés, de én tudom, hogy senki nem is tudott róla, hogy mi kampányolunk. Innen nézve, persze, jó és szép, hogy SZAB képviselők vannak. Ugyanez volt az országgyűlési választáskor is, szerencsétlen Borenszki Ervin egymaga plakátolt még az utolsó pillanatokban!

Amit utóbb mondott, az egy eszköz a választás megnyerésére. Mi van előtte? Ön szerint volt olyan mondanivalójuk, amivel egyértelműen meg kellett volna nyerni bármelyik választást?

Azért azt ne állítsuk, hogy nem beszéltünk semmiről eddig! Ott van az Orbán-féle narancsos elit mindenféle ügye. Mészáros Lőrinc gázszerelőből lett milliárdos? Hogyan? Elhiszi itt bárki, hogy tisztességes, ami itt folyik? Ellopják az uniós támogatásokat, Nógrád megye közben le van húzva a vécében! Ide senki nem hoz fejlődést, csak lózungokat hallunk mindig, az emberek pedig a bőrükön érzik a nyomasztó életet! Vagy beszélhetnék a városról, hogy nem tud olyat mondani, ami most fontos lenne. Építünk sportcsarnokot, pedig felújíthatnánk a régit is. Sok a munkanélküli, ma-holnap bezárják a kórházat, megszűnt a labdarúgó csapat, de ezernyi focipálya épül közpénzből ide is. Ez nincs rendjén! Se az utak állapota nem jó Nógrádban, a vasútról meg szerintem ne is beszéljünk, fájó, ahogy pusztul az egész és nincs gazdája! Nekünk ezek a dolgaink, erről kellene minden nap szóljon!

Mi gátolja, hogy erről beszéljenek?

Tudja mi a fontos? Mert én nem. Időnként vannak összejövetelek, van egy iroda, ahova bejárnak páran, de úgy nem egymás hasonszőrű barátai, inkább mondanám kényszerházasságnak ezt. Van ilyen formális dolog, mint amit évente mindenképpen csinálni kell, hogy papíron megfelel a SZAB a törvényes működésnek, de két választás között nincs lényegében más dolog. Most is, januárban el lett fogadva, hogy a választási kampányra fordított pénzekkel minden rendben volt és elszámolt vele a SZAB, és ki lett mondva, hogy mindent jól csinált mindenki, de hát az emberek, azokat Isten tudja miért, de nem érdekli, hogy mit akarunk. És így ment haza mindenki, nincs kritika és ezek szerint igény sincs változtatásra. Elárulom, hogy még talán a legnagyobb aktivitást decemberben az MSZP hozta össze, de a rendezvényekre is mindig ugyanazok jönnek el, pedig olyan nagy nevek voltak itt, mint Kunhalmi Ági, vagy Korózs Lajos. Egyszerűen képtelenség, hogy fontos kérdésekben, mint az egészségügy Balassagyarmaton nem lehet összehívni ötven-száz embert, aki kiállna egy kórházért vagy embertársaiért!

Az egészségügy és a pedagógusok ügye is slágertéma most. Én azt látom, hogy az utóbbinál egységben vannak a balassagyarmati ellenzékiek.

Fenét! Elmegyünk, de senki se tudja, mit kellene tenni, mert ha beavatkozunk, akkor az a baj. Ha meg mi szervezünk valamit, nem jönnek el tüntetni. Patthelyzet alakult ki, és nincs, aki merne vezetni egy ilyen összefogást. Aki meg itt vezetőnek van választva, attól várja egy része a csapatnak, hogy történjen valami, egy bizonyos kör pedig visszahúzza a cselekvést. De nem direktbe van kimondva, hanem közönyössé válnak a dolgok, vagy valami más fontosabb lesz és így bukik el.

És Ön az egyetlen, aki ezt felismeri?

Akik már nincsenek velünk, azok is felismerték, de szerintem nem jól döntöttek. Nem arról beszélek, aki látványosan hagy el minket, hanem olyan támogatók, akik valamit befektettek az egészbe, aztán elment a kedvük. Tudom, hogy ők visszajönnek majd egyszer, de nem mindegy, hogy kit támogatnak majd. Most van remény arra, hogy történjen valami, mert mindjárt itt van 2024 és újabb választások lesznek. Én nem akarok megint kudarcot! Februárban lesz egy döntés arról, hogy milyen irányba menjünk, addig van időnk.

Mekkora esélye van annak, hogy a SZAB új irányt szab a következő választásra?

Száz százalék! Mert ha nem, akkor nem értem, hogy ki és mitől vár majd támogatottságot. Orbánról már lehullott a lepel, mindenki tudja, hogy a Fidesz uralta Magyarország milyen. Most csak rajtunk a sor, hogy bebizonyítsuk, hogy alkalmasak vagyunk várost, országot és az Európai Uniót is vezetni!