Hirdetések

Múlt hétvégén adták át Balassagyarmat Pro Urbe-díját, vagyis azt az elismerő plakettet, amit a városért tett szolgálatért kaphatnak meg a kitüntettek. Lukács József mentőtiszt a balassagyarmati városi televízióban árulta el, hogy gyerekkorának meghatározó élménye, amikor madarakat gyógyított.

A balassagyarmati Szántó Kovács János középiskola egészségügyi tagozatára ment egyenesen azok után, hogy végzett általános iskolai tanulmányaival. Az eredményes diákévek után felnőttként rögtön a mentőknél kezdte a pályát – mondta a helyi tévében Lukács József, aki az idei Civitas Fortissima ünnepségen vette át Pro Urbe-díját.

Több olyan dolog is történt, ami arra vitt, hogy később emberek gyógyításával foglalkozzak. Egészen kis gyerekkoromban sérült madarakat gyógyítgattunk otthon, aztán történt egy munkahelyi baleset, egy nyári munkán dolgozó embernek lett csúnya sérülése, a vérzését csillapítottam. A kiérkező mentős dícsért meg, azt mondta nekem, hogy „ügyes voltál” és én akkor határoztam el, hogy mentős leszek. Célirányosan vezetett az út ide.

– mondta a díjazott.

Lukács József a tévéműsorban azt is elmondta: nála ismeretlen fogalom a kiégés, mert két olyan vezérelve van, amely állandó energiát és lendületet ad számára. Hálás és büszke embernek érzi magát. Mint részletezte: hálás, mert ebbe a történelmi korba és erre a helyre született, és büszke arra, hogy amit Balassagyarmattól kapott, azt megszolgálhatja.

Hívtak engem messzire, jobb pénzért, jobb életkörülményekért, mondtam: köszönöm, én itt születtem, itt él a családom és vissza kell fizetnem Balassagyarmatnak mindazt, amit kaptam. Én úgy gondolom, hogy általam, a gyógyításon, az életeken keresztül vissza tudom adni a városnak a sok segítséget. Tanítok és gyógyítok, mindkettővel jót lehet tenni az emberekkel.

A gyarmati mentőtiszt ezreket tanított meg az elsősegély-nyújtásra is, aki szerint nem is a mentősök mentik meg a súlyos, életveszélyes betegeket, hanem azok, akik elsőként tudnak segítséget nyújtani. Balesetkor az első 4-5 percben eldől az ember sorsa, vagyis akik rögtön képesek beavatkozni, azok képesek életet menteni. A mentők csak szerencsés esetben képesek ennyi idő alatt megérkezni. Éppen emiatt Lukács büszke mindazokra, akik elsősegély-nyújtással életmentőkké váltak.