Hirdetések

A magyar infláció 2022-ben jelentősen meghaladta a régiós átlagot egyedi tényezőknek köszönhetően – áll a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által megrendelt, az Egyensúly Intézet által készített jelentésben. A forint árfolyama együtt mozgott a főbb régiós devizákkal, a jelenlegi szint megtartását támogatja a magas jegybanki kamat. Az elemzők 400 körül stagnáló árfolyamot várnak az idei év egészére.

Az euró és a nemzeti valuták vonatkozásában azt látjuk, hogy 2021. első adatához képest 2022 márciusáig a mezőny minden tagja jól teljesített, hiszen – ha nem is tartósan, de – gyakran erősödni tudtak az euróval szemben. Azonban az év második negyedében a magyar forint, a lengyel zloty és a román lej is jelentős, esetenként 10 százalék feletti gyengülést könyvelhetett el.

forrás: Gazdasági gyorsjelentés, Egyensúly Intézet, 2023. január

A vizsgált időszakban kizárólag a cseh korona mutatott rezisztenciát, amit támogathattak a cseh jegybank devizapiaci műveletei. A piaci előrejelzések átlaga alapján az euró átlagos árfolyama idén februárban 402,2, áprilisban pedig 402,4 forint lesz.