Hirdetések

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy 18 éves pásztói lány ellen, aki figyelmetlensége miatt nekiütközött egy lezárt sorompórúdnak.

Hirdetések

A vádirat szerint a vádlott 2022. október 3-án, napnyugta előtt vezette autóját a Szurdokpüspöki lakott területén található, táblákkal jelzett, teljes sorompóval biztosított vasúti átjáróhoz. Az alacsonyan álló nap fénye megzavarta, ezért nem észlelte, hogy a vasúti átjáró sorompója egy Hatvanba közlekedő személyvonat áthaladása miatt lezárt állapotban van, így annak nekiütközött, majd a síneken állt meg.

A vonat meg tudott állni az átjáró előtt, így balesetben személyi sérülés nem történt. Az átjáróban a forgalmi szolgálattevő biztosította a közeledő vonat biztonságos áthaladását, majd a sorompó helyreállításáig a vasúti közlekedés az átjáróban teljes sorompó helyett fedező őrös biztosítással zajlott.

A baleset oka az volt, hogy a sofőr megszegte a KRESZ azon rendelkezését, miszerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad, eleget téve a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek.

Az ügyészség vádiratában a büntetlen előéletű, a baleset időpontjában 5 hónapos jogosítvánnyal rendelkező vádlottal szemben a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt pénzbüntetés és járművezetéstől eltiltás kiszabására, valamint a MÁV Zrt. 17.240 forintos kárigényének megfizettetésére tett indítványt.

Az ügyben a Pásztói Járásbíróság dönt.