Hirdetések

A törökországi földrengés helyszínére szinte azonnal elindult az az 50 fős magyarországi mentőszervezet, amelynek tagja egy Nógrád vármegyei tűzoltó is. A balassagyarmati Kajdy Norbert éppen szolgálatban volt a városban, amikor értesítést kapott arról, hogy azonnal pakolnia kell, indulnak Törökországba.

Elértük telefonon Törökországban a balassagyarmati tűzoltót, Kajdy Norbertet, aki egy 50 fő csapat tagjaként utazott el a földrengés sújtotta területre. Csütörtökön délután hat órakor első hívásra felvette a telefont, azonban a jórészt szaggatott vonalban csak keveset lehetett tisztán érteni a beszélgetésből. A katasztrófa helyszínén a telefonok alig működnek, mint mondta, a csodával határos, hogy egyáltalán működik az összeköttetés.

Norberttől annyit tudtunk meg, hogy éppen most végzett a napi feladatokkal, és pihenésre van szüksége. És ha jól értettük szavait, azt még csak nem is sejti, hogy mikor jöhet haza. Körülötte nagy zajt és feltehetőleg munkagépek hangját hallottuk, aztán a szakadozó diskurzust rövid idő alatt azzal fejeztük be, hogy pénteken délután beszélünk vele újra.

Közben édasanyját, Kajdy Évát is megkerestük, aki a körülményekről szintén keveset tud, ő is nehezen éri el Norbertet. Éva azt mondta az ipolyinfo.com-nak, hogy tudomása szerint napi 8 órányi pihenőidőt engedélyeznek a mentőcsapatok tagjainak, amely Norbert számára csütörtökön éppen cikkünk megjelenésekor, délután 6 órától kezdődött el, majd pénteken éjjel 2 órakor folytatják a munkát.

A hivatalos magyarországi mentőszervezet, a HUNOR a Belügyminisztérium Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának közleménye szerint a törökországi földrengés legnehezebb terepen dolgozik. Kajdy az 50 fős csapat nógrádi tagjaként teljesít szolgálatot.