Hirdetések

Napi beszédtémává vált Magyarországon is a Törökországban és Szíriában hét elején történt több, erős földrengés. A keleti térséget pusztító erővel megrázó földmozgások a február 9-i korai információk szerint már több mint 15 ezer halálos áldozattal jártak.

Hirdetések

2023. február 6-án több, egymást követő földrengés történt Törökországban és Szíriában. A legnagyobb földmozgás 7,6 erősségű, epicentruma 18 kilométer mélyen volt. Az eddig ismert adatok szerint több mint 15 ezer halottat és több mint 10 ezer sebesültet tartanak nyilván.

(kép: MTVA/MTI)

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet éppen egy hónappal ezelőtt mutatta be azt a magyarországi térképet, amely saját szerkesztésükben mutatja be, hogy hol vannak azok a törésvonala, ahol valószínűsíthetően várhatók földmozgások. Az ábra megmutatja azt is, hogy Magyarországon az eddigi feljegyzések alapján hol voltak már földrengések.

Nógrádban az eddigi legnagyobb földmozgást 1951-ben Teresként figyelték meg, amelynek 5,1-es magnitúdója a vármegye legerősebbjének számít. Az erről készült térképet ebben a cikkünkben nézheted meg.