Hirdetések

Hamarosan inflációs csúcs várható, amely után csökkenni fognak az élelmiszerek árai is – az agrárminiszter szerint ezért később a hatósági árakra sem lesz már szükség. Jóslata szerint tavasszal akár kivezethetők a most fixált árazások.

Nagy István a napi.hu-nak adott interjújában kifejtette, hogy az ukrán-orosz háborúra válaszul adott elhibázott brüsszeli szankciók miatt bevezetett ársapkák a magyar családok védelmére születtek. A most érvényes döntés szerint április végéig biztosan megmaradnak a hatósági árak, de úgy néz ki, hogy – szerinte – fordulat következett be a piacon és csökkenni fognak az élelmiszerek árai. Nagy szerint a mezőgazdasági termékek esetében már látják az árak mérséklődését, ez ad okot bizakodásra.

Ez a folyamat pedig már megteremtheti az árrögzítés megszüntetésének lehetőségét úgy, hogy a kivezetéssel kialakuló piaci árak ne okozzanak már komoly költségnövekedést a lakosságnak. Jelenleg nem tervezzük tehát előrébb hozni a szabályozás kivezetését, és a piac is erre a dátumra készül.

– mondta az agrárminiszter.