fotó: Salgai Bence/ipolyinfo.com
Hirdetések

Szóbeli megállapodás történt a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Technikum épületbővítési munkáiról, ez kötelezheti a fővállalkozót arra, hogy kifizesse az átalánydíjas szerződésen kívüli munkák elvégzését – véli az alvállalkozó, aki az ipolyinfo.com-nak adott interjújában állítja: jogos követelése van, mert a fővállalkozó már megkapta a pénzt a különmunkákra.

Hirdetések

Már egy éve át kellett volna adni a balassagyarmati Mikszáth középiskola Hétvezér utcai, bővített épületét. A szintráépítéses fejlesztéssel az volt a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum célja, hogy a különböző helyszíneken működő oktatást közös épületbe összevonhassák, de ennek hasznát még most sem élvezhetik.

Az építési munkát fővállalkozóként a berceli székhelyű R-Carnet Service KFT. kapta meg. Romhányi Tibor ügyvezető a kivitelezésre a penci székhelyű Falconfront KFT-vel kötött szerződést. Az építkezésre mindkét fél állítása szerint átalánydíjas megállapodást kötöttek.

Romhányi Tibor 2022 szeptemberében azt mondta az ipolyinfo.com-nak, hogy nem a kivitelezés elhúzódása hátráltatja az iskola új épületrészének átadását, de akkor már tudható volt, hogy közte és az alvállalkozó között elszámolási vita van.

Jónás Zoltán, a Falconfront KFT. ügyvezetője megerősítette, hogy máig tartó nézeteltérés van közöttük, mert a fővállalkozó a megrendelt többletmunkát nem fizette ki neki.

Azonban a fővállalkozó állítja: az alvállalkozó hibája, hogy csak olyan többletmunka kifizetése várható el, amelyre megrendelése van. Romhányi szerint ilyen megrendelés általa nem történt.

Jónás másképp emlékszik vissza, ő azt mondta az ipolyinfo.com-nak, úgy tudja, hogy Romhányiék pénzt is kaptak azért, hogy a szükséges többletmunkákat valósítsák meg.

Utólag ők megrendelték a kancellártól, a szakképzési centrumtól ezt a pótmunkát, és ők meg is kapták rá a pénzt. Tehát elszámolták nekik, de nekem nem. És akkor utána még rendeltek pótmunkát december 2-án, akkor volt egy úgymond szóbeli fenyegetés is, ha nem csináljuk meg, akkor nagyon rá fogok ba**arintani. És akkor már voltak pénzügyi gondok, mert előtte még fizetett, de novembertől már nem nagyon.

– mondta hírportálunknak az alvállalkozó ügyvezetője. Jónás hozzátette: ezekről a szakképzési centrum is tud, sőt, a vállalkozók közötti elszámolási vita valójában abból ered, hogy nem kaptak megfelelő dokumentumokat precíz kivitelezési árajánlat elkészítéséhez. Jónás erről azt mondta:

Valószínűleg hibázott az, aki a tervdokumentációt elkészítette. Ők (a fővállalkozó – a szerk.) ugyanebbe a hibába estek bele, mert ők ugyanúgy csak arra adtak árat.

Vagyis az alvállalkozó szerint lehetséges, hogy a fővállalkozó sem tudhatott minden körülményről, ami az iskolaépület bővítésével járó pontos költségvetés elkészítéséhez kellett volna. Hozzátette: az alvállalkozó személyesen kereste meg Gembiczki Ferencet, a szakképzési centrum kancellárját a pótmunkák kifizetése miatt, de ő elzárkózott a további tárgyalásoktól.