Varsány, 2023. február 20. A drónnal készült képen a megújult Hunyadi Mátyás Általános Iskola a Nógrád vármegyei Varsányban az avatás napján, 2023. február 20-án. MTI/Komka Péter
Hirdetések

Ma délelőtt átadták a megújult Hunyadi Mátyás Általános Iskolát Varsányban. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az ünnepségen kijelentette, a megújult iskola azt üzeni: nincs olyan hátrányos helyzetű térség Magyarországon, ahol egyetlen gyerekről is lemondanának.
Rétvári fontosnak nevezte, hogy mindenhol legyen meg az alsó tagozat, és ahol megfelelő gyermeklétszám van, a felső tagozattal együtt, mindenkinek helyben biztosítsák a jó színvonalú oktatást.
Az intézmény csaknem 1,5 milliárd forintból új szinttel bővült, az új tantermek és szaktantermek mellett többek között új tornacsarnok és sportpálya is épült.
Rétvári Bence kiemelte, hogy olyan béremelési rendszert dolgoztak ki, amelyben a hátrányos helyzetű régióban dolgozó tanárok plusz tíz százalékot kapnak.
Elmondta, hogy sok mutató szerint a magyar oktatás európai szintű.

De a bérek területén nagyot kell lépnünk, érezhetőt és gyorsan

– fogalmazott, és hangsúlyozta, hogy három év alatt 75 százalékkal emelik a tanárok fizetését. A minőségi oktatás feltételének nevezte azt a szemléletváltást is, hogy a bérezést a pedagógusok egyéni teljesítménye is befolyásolja.
A varsányi iskola fejlesztésére, bővítésére 1,474 millió forintot nyert a Balassagyarmati Tankerületi Központ. Az új szintnek köszönhetően 235 gyerek járhat ide, köztük a környező települések felső tagozatos diákjai. 12 tantermet és öt szaktantermet (természettudományi, informatikai és nyelvi, rajz és művészeti, ének-zene és egyéni fejlesztő) alakítottak ki, megújultak a közösségi terek, a folyosók, a vizesblokk és a tanári szobák.

600 négyzetméteres tornacsarnok készült a varsányi iskolához. (MTI/Komka Péter)

Új tornacsarnok épült 600 négyzetméteres küzdőtérrel, valamint egy 480 négyzetméter alapterületű rekortán burkolatú sportpálya. Informatikai és egyéb oktatási eszközöket 88 millió forintért vásároltak.
Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár kiemelte, hogy Nógrád Vármegyének segítségre van szüksége, hogy javuljanak az oktatási mutatói, többek közt a lemorzsolódási adatok.
Elmondta, a kormány új beruházásokat most nem indít az oktatásban, de valamennyi elkezdett fejlesztés befejeződik, még ebben az évben.
Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója azt mondta, Varsányban valósult meg eddigi legnagyobb beruházásuk, másfél év alatt, az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával.