A háború nem tarthat a végtelenségig Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint, aki a RAI 1 olasz köztelevízió híradójának adott interjút vasárnap este. Az ukrán elnök kijelentései megelőzték Giorgia Meloni olasz kormányfő hétfői kijevi látogatását. Az olasz miniszterelnök a korábbi közlése szerint a háború első évfordulójára akar az ukrán fővárosba utazni.
Volodimir Zelenszkij a TG1 nevű esti tévéhíradónak adott interjú legelején leszögezte, hogy szerinte Oroszország nem tud jobban előrenyomulni: „nem olyan erősek, mint kezdetben, és mi sokkal erősebbekké váltunk” – jelentette ki.
Hozzátette, az ukránok tudják, hogy vereség esetén mindent elveszítenek, otthonaikat, gyermekeiket, szüleiket.
Arra a kérdésre, hogy az amerikai vezérkari főnök, Mark Milley tábornok úgy látta, a háborút egyik fél sem nyeri meg, Volodimir Zelenszkij nem kívánt reagálni. Annyit mondott: „a háború nem tarthat a végtelenségig, a modern korban nem húzódhat el évekig”.
Elmondta, nem hosszú háborúban gondolkodnak, és Ukrajna győzelmével számolnak. Hozzátette, Kijev el akarja kerülni a helyzet „befagyását”, amiként az 2014-ben történt. Azt hangoztatta, hogy a kidolgozott tízpontos béketerv a béke győzelmét hirdeti, amiért az oroszok következő generációi is hálásak lesznek.
Hozzátette, az európaiaknak azért kell imádkozniuk, hogy Ukrajna ne essen el, mivel abban az esetben a háború valóban európaivá válna, ezért kell megállítani Ukrajnában – jegyezte meg. Kifejtette, a háború azonban jelenleg is az európai kontinensen zajlik, és ahogy múlik az idő, Európa és az egész világ látja, mi történik, hol van az igazság.

Hirdetések