Hirdetések

Jogellenesen szűnt meg annak a bírósági bírónak a munkája, aki múlt vasárnap öngyilkos lett Balassagyarmaton – ez derül ki a Magyar Közlönyben megjelent rövid, a köztársasági elnök aláírt dokumentumból. Értelmezést kértünk az Országos Bírósági Hivataltól, meg is jött a válasz.

Novák Katalin köztársasági elnök 2023. február 7-én írta alá annak a bírónak a felmentő határozatát, aki néhány nappal később, február 19-én saját kezével vetett véget életének. A megjelent hivatalos irat fogalmazása alapján úgy tűnik, hogy a bíró foglalkoztatásával kapcsolatban jogellenes cselekmény történt.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke azt javasolta a köztársasági elnöknek, hogy figyelembe véve a jogellenes helyzetet, mentse fel tisztségéből a bírót, ami Novák Katalin meg is tett. Az erről szóló határozatot korábbi cikkünkben mutattuk be.

Az ipolyinfo.com az OBH-nak címzett levelében tájékoztatást kért az ügyben annak érdekében, hogy kiderüljön, mi vezethetett a bíró felmentéséhez. Az OBH Sajtó- és Rendezvényszervezési Osztálya válaszolt kérdéseinkre:

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény 148. § (3) bekezdése szerint a bírónak a személyi nyilvántartásban szereplő adatairól – a bíró neve, szolgálati helye és beosztása kivételével – kizárólag igazságügyi szerv részére, a központosított illetményszámfejtést végző szerv részére és az E-ügyintézési tv. szerint szükséges mértékben a „bizalmi szolgáltató” részére lehet adatot továbbítani.
Mivel e törvény 1. számú mellékletének 12. pontja szerint a bíró szolgálati viszonyának megszűnésével kapcsolatos adatok a személyi nyilvántartás részét képezik, azokról a Magyar Közlönyben, illetve a bírósági közlönyben közzéteendő információkon kívül további tájékoztatás nem adható.

Vagyis az OBH elnöke javaslatának oka nem tartozik a nyilvánosságra.

Más forrásból megtudtuk, hogy az öngyilkos bírót nemrégiben azzal biztatták munkahelyén, hogy – figyelembe véve alaposságát és precizitását – vállaljon el egy magasabb beosztást, amelyre pályázat elnyerésével lehet jogosult. Úgy tudjuk, a bíró a lehetőséggel élve nyújtotta be pályázatát, de végül nem ő kapta meg a magasabb beosztást. A belső ügy végül személyi konfliktusokhoz vezetett.