Kivenné az önkormányzat kezéből a református egyház a verőcei köznevelési és közoktatási intézményeknek helyet adó épületek tulajdonjogát – derült ki a települési önkormányzat rendkívüli képviselő-testületi ülésén. A Duna-parti község vezetői határozottan kérik az egyházat, hogy álljon el a szándékától.

Hirdetések

Verőcén összevont formában működnek a település köznevelési és közoktatási intézményei, a Géza Fejedelem Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde a Verőcei Református Egyházközség üzemeltetésében áll, de az épületek az önkormányzat birtokában vannak.

Az egyház az önkormányzatnak kifejezte azt a szándékát, hogy tulajdonba venné az oktatási-nevelési épületeket, de a település vezetése egyelőre nem lát benne jó lehetőséget. Az önkormányzati grémium rendkívüli ülésen fogalmazta meg, hogy felelősnek érzik magukat az intézményért, nem kívánják átadni a tulajdont.

Verőce Község Önkormányzat Képviselő-testülete a ráruházott felelősségénél fogva minden eszközzel meg kívánja őrizni a faluközösség által épített közoktatási-köznevelési intézményeinek tulajdonjogát, (…) a legnagyobb tisztelettel, de a leghatározottabban kéri fenntartó Református Egyházat, hogy ne nyújtsa be igényét a verőcei közoktatási-köznevelési intézmények tulajdonjogára.

– fogalmaz a testület által megalkotott határozat. Az önkormányzat képviselői hangsúlyozták: elkötelezettek amellett, hogy az iskola, az óvoda és a bölcsőde is a reformátusok működtetésében maradjon, amelyet készek írásban megerősíteni. A hivatalos dokumentum szerint a jelenleg hatályos, másfél évre szóló együttműködést 15 évre módosítanák, és továbbra is vállalnák az épületek fejlesztéséhez kapcsolódó pályázatok pénzügyi önrészét is.

Úgy tudjuk, az egyház szándéka alapvetően nem az épületek megszerzése, hanem azok fejlesztési lehetőségét segítheti elő, ha saját tulajdonukká válnak. A fenntartó nevében Böttger Antal lelkipásztor úgy nyilatkozott: a tulajdonjog átadása esetén írásba foglalva szabályoznák az egyház lehetőségeit ebben a témában.

Az önkormányzat tulajdoni nyilvántartásából nem kerül ki az ingatlan. Csak addig gyakorolhatjuk a tulajdonosi jogokat, míg az intézményben a vállalt szolgáltatást, oktató-nevelő munkát végezzük. Az intézmény ingatlanállományát el nem adhatjuk, arra jelzálogot nem tehetünk. Minden ellenkező esetben, valamint a fenntartó megszűnése esetén is a tulajdonjog azonnal visszaszáll a tulajdonos önkormányzatra.

A református egyházat képviselő lelkipásztor hangsúlyozta: a tulajdonba vétel előnye, hogy ha később megnyílnak az épület fejlesztésére pályázati források, akkor gyorsabban, harmadik fél bevonása nélkül tudnak tárgyalni arról, és ez akár a Klebelsberg Központ által fenntartott más oktatási intézményekkel szemben jelentős előnynek számíthat.